Pécs, a mediterrán hangulatok városa

Pécs, Magyarország déli részén, a horvát határtól mintegy 30 km-re fekszik. Budapest felől az M6, és az M60 jelzésű autópályáról, illetve a 6-os számú főútról közelíthető meg. A várostól 13 km-re lévő Pécs-Pogány Nemzetközi Repülőtér charterjáratokat fogad, itt lehetőség van autó bérlésére is. A város vasúton, Intercity járatokkal is elérhető. Északról a Mecsek hegység határolja, déli része sík területen van. Éghajlata száraz kontinentális, magas a napsütéses órák száma, az évi közepes hőingás 21,1 °C.

Pécs történelme

A városkörnyéki barlangokban 60-80 ezer éves leletek utalnak emberi település nyomaira. A római hódítást megelőzően kelta és illír népcsoportok éltek itt. Az i. e. I. században a római hódítók létrehozták Pannonia Provinciát, melynek központja Sopianae volt, jelentése mocsarak. Később barbárok, avarok, hunok és szlávok lakták a települést, majd a Frank Birodalom része lett. 871-ben Quinque Basilicae („öt székesegyház”) néven említik. A honfoglaló magyarok a mai Baranyavár településre helyezték át központjukat. Szent István király 1009-ben alapította meg a pécsi püspökséget, a latin nyelvű dokumentumok Quinque Ecclesiae („öt templom”) néven említik. A várost 1235-ben említik először Pécs néven, egy feljegyzésben fordul elő a Pechyut (pécsi út) elnevezés. A török hódítás fellendítette a város életét, több építkezés történt és kereskedelmi központtá vált a város. A visszahódított város a XVII. században teljesen elpusztult, kifosztották. A XVIII. században indult újra fejlődésnek, céhek alakultak, megindult a kereskedelem, fellendült a szőlőtermesztés. A XIX. században fejlődésnek indult a gyáripar, bankokat hoztak létre, kiépült a vasútvonal. A két világháború pusztítása szerencsésen elkerülte a várost, ezt követően gyors fejlődésnek indult, mely az 1990-es évekig tartott. A gazdasági és kulturális életet a 2010. évi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat pezsdítette fel.

Pécs nevezetességei

A Főpályaudvar épületétől észak felé haladva a Református templomot nézhetjük meg. A Zsolnay Vilmos szobornál balra fordulva eljutunk a Jakováli Hasszán dzsámija és minarethez, ahonnan a Ferencesek utcájában megtaláljuk a Ferences templomot, szomszédságában pedig Memi pasa fürdőjét. A Zsolnay szobornál ha jobbra fordulunk, eljutunk a Postapalotához, a szemben lévő Citrom utcában áll a Tüke kút, a középkorban pedig a Benedek templom állt ezen a területen. Az utca a Kossuth térre nyílik, melynek keleti részén áll a Zsinagóga. Észak felé haladva az Irgalmasok utcáján eljutunk a város főterére, a Széchenyi térre. Déli részén áll az Irgalmas rend temploma és a Gránátalma Múzeumpatika, előtte pedig a Zsolnay-kút. A Városháza épületétől nem messze a Megyeháza és a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma áll. A téren a Szentháromság szobor és Hunyadi János lovasszobra áll Gázi Kászim pasa dzsámija előtt. A tér keleti oldalán áll a patinás Nádor Szálló, mely felújítás alatt áll. A teret északnyugat felé elhagyva a Szent István térre jutunk. A Szent Péter és Szent Pál Székesegyház, a Püspöki Palota a kereszténység mai központja a városban, de már a korai kereszténység is ezt a területet használta vallási célokra. Erre utalnak a régészeti feltárások. 2000. óta a Világörökség része a látogatható Ókeresztény Mauzóleum, a Péter-Pál és a Korsós sírkamra, valamint a Cella Septichora. Délről a Miasszonyunk Női Kanonokrend temploma zárja a teret.

A Barbakán körbástyáját elhagyva a várfalat kelet felé követve az alagútnál jobbra lejutunk Király utcába. A Pécsi Nemzeti Színház épülete, vele szemben az egykori Sóház a Színház tér patinás épületei. Az utcában továbbhaladva a Vasváry-házban állandó kiállításokkal várják az érdeklődőket. A Lyceum templomot elhagyva az utcából észak felé fordulva eljutunk a Szent Ágoston templomhoz. A Mecsek lábai előtt található a Pálos templom, melynek zöldterületén áll a Szűz Mária szobor, valamint a város szülöttjének, Victor Vasarely Jel című szobra.

Kikapcsolódási és sportolási lehetőségek Pécsett

A hangulatos városban érdemes városnézéssel tölteni a szállóvendégek idejét, akár gyalog, akár kisvonattal. A városban működő Hullámfürdőben úszhatunk. Télen a Városi Műjégpályán korcsolyázhatunk vagy teniszezhetünk a mellette található teniszcentrumban. A Pálos templomot jobbra elhagyva jutunk a Tettyére, ahol a a reneszánsz püspöki villa romjai láthatók. A parkban több szökőkút és térplasztika áll, a teljes kikapcsolódást a 4,5 hektáros zöldövezet szolgálja. A gyermekek részére épített játszótér a kicsiknek is kellemes időtöltést jelent. A 13 °C fokos Mésztufa-barlangban több kiállítás is látható. A Havihegyről csodálatos kilátásban lehet részünk a városra. A Havas Boldogasszony kápolna búcsújáró hely, előzetes bejelentkezésre látogatható. A város északi részén az Állatkert fogadja a látogatókat, kisvasúttal eljuthatunk a Flóra-pihenőig, ahonnan gyönyörködhetünk a kilátásban. A várostól északra Árpádtetőn alakították ki a Mecsextrém parkot, ahol számos élmény várja a kalandvágyókat. A túrázók elindulhatnak a Mecsek-kaputól elindulva a Szárnyas Niké szobrot elhagyva kellemes túra tehető a Mandulásig. A város nyugati részén lévő Éger-völgyből érhetjük el a Nyugati-Mecsek legmagasabb pontját a 602 m. magas Jakab-hegyet. Az 535 méter magas Misina csúcsán áll a 197 méter magas Tv-torony és kilátó, amelynek körerkélyéről 80 méteres magasságból tekinthetjük meg a hegyet és a várost. A toronyban étterem működik, lifttel is fel lehet jutni, egész évben üzemel. Kialakított útvonalak vezetnek a Pálos kolostor romjaihoz, a Zsongorkőhöz és a Babás szerkövekhez is. Pécs és Orfű között kiépített kerékpárút várja a túrázókat.

Pécsi szállások, szálláshelyek

A kulturális főváros projekt kapcsán több új három- és négycsillagos szállodát nyitottak meg a szállóvendégek részére, melyek mellett a belvárosban patinás, nagy múltú hotel is várja a vendégeket. A történelmi belvárosban és a város környéki hegyoldal zöldövezeti részén számos magas színvonalú szálláshelyet, panziót, apartmant vagy magánszálláshelyet találunk.

Szeretettel várjuk a mediterrán hangulatú, történelmi városban, Pécsett!

Szerző: Salamon Mónika