Miskolctapolca – egyedülálló karsztvizes barlangrendszer

Miskolctapolca Miskolc városrésze, az itteniek röviden Tapolcának hívják. 195 előtt Görömbölytapolca néven volt nyilvántartva. Szláv eredetű neve fürdőhelyet jelent, nem véletlenül. Tapolca barlangfürdője ugyanis Európa szerte egyedülálló. Tapolca nevét a népvándorlás idején átvonuló szláv népcsoportoktól kapta, 1219-ben Anonymus így nevezi. Magyarországon itt mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, mégpedig -35 °C, 1940. február. 06-án.

Miskolctapolca nevezetességei és érdekességei

A 13. század elején már egy monostor épült itt, bencés szerzetesek otthonául szolgált. A török vész után a terület szinte teljesen lakatlan lett. A Görömbölyi apátság kezében lévő fürdő rendbetételére, 1711-ben a váci püspök szólította fel a vármegyét. Ekkor három medence lett kialakítva a gyógyvíz számára. Emellett öltözők és egy néhány szobás kis fogadó is épült. A tehetősebbek 1830-ra már fedett medencékben fürdőzhettek, míg a szegények a szabad ég alatt tehették ugyanazt. Az 1800-as évek végén vásárolta meg Miskolc, Tapolcát. A Sziklakápolna a barlangból lett kiépítve, 1935-ben szentelték fel.

Szórakozás és kikapcsolódás Miskolctapolcán

A barlangfürdő területe előtt csodás parkban sétálhatunk, melynek területe közel 11000 négyzetméter, vagy akár csónakázhatunk a Békás tóban. A park mellett a helyoldalban bob pálya adja meg az adrenalin függők napi adagját.  A fürdő az ország egyik legszebb fürdője, emellett Európában teljesen egyedülálló. Fedett és szabadtéri medencék is rendelkezésre állnak, a legszebbek a barlangban található meleg vizes medencék. A betegeknek hidroterápia, masszázs is igénybe vehető. A barlangfürdő egész évben nyitva tart. Az Avasi kilátó magassága 72 méter, eszméletlen kilátást nyújt a városra. A Baradla-barlang az Aggtelek része, emellett a Világörökség legjelentősebb cseppkőbarlangja, Közép-Európa legnagyobb barlangrendszere. A barlang csak vezetővel látogatható.

Szállások és apartmanok Miskolctapolcán

A településen a barlangfürdőhöz tartozó szállodában is megszállhatunk, így nem kell messzire menni, ha fürdőzni szeretnénk. Emellett 3-4 csillagos hotelek, családias panziók, fogadók is rendelkezésre állnak. Az apartmanok örök slágerek, tágasak, olcsók és kényelmesek.

Szerző: Varga Sz. Kata