Isztria legendás szigetvilága, a Brioni Nemzeti Park

A Brioni-szigetcsoport az Isztriai-félsziget nyugati partja mentén fekszik Pulától mindössze 8 km-re, két nagyobb és 12 kisebb szigetecskéből áll. A 14 szigetből csak a két nagyobb sziget – a Veli Brijun (Nagy-sziget) és a Mali Brijun (Kis-sziget) – látogatható. A szigetcsoport és a közeli partszakasz 1983 óta élvez nemzeti parki védettséget.

A Brioni Nemzeti Parkba a közeli Fažana településről indulnak szervezett kirándulások. A hajóút, majd a kisvonatos túra során elénk tárul a szigetek változatos növény- és állatvilága, ókori épületmaradványai, sőt, a 16 millió éves dinoszaurusz-lábnyomokat is megcsodálhatjuk.

 

Brioni Nemzeti Park

Brioni Nemzeti Park

A Brioni-szigetek története

Kellemes éghajlatának köszönhetően már az ókori rómaiak is lakták ezeket a szigeteket: fényűző villák, impozáns templomok maradványait fedezhetik fel az ide látogatók. A későbbi korok emlékeit is őrzi a szigetvilág: a VI–VII. században bizánci, majd a középkorban velencei fennhatóság alatt állt.

A szigetcsoport a XIX. század elején az Osztrák–Magyar Monarchia részévé vált. A híres bécsi iparmágnás, Paul Kupelwieser, 1893-ban megvásárolta a Brioni-szigeteket, és elsőosztályú üdülőhellyé varázsolta azt. Arborétumot és szafari parkot is alapított. A tiszteletükre emelt mauzóleum ma is méltóképpen őrzi a szigeteket felvirágoztató osztrák család emlékét.

A szigeteket az I. világháború után Olaszországhoz, majd a II. világháború után Jugoszláviához csatolták. Ekkor a területet tiltott övezetnek nyilvánították, itt volt ugyanis Josip Tito, egykori jugoszláv elnök nyári rezidenciája. Nyaralójában államfőket, magas rangú diplomatákat, hollywoodi filmcsillagokat fogadott – ők hozták ajándékba Titónak azokat a különleges állatokat, amelyek ma kitömve tekinthetők meg a Tito Brijuniban című állandó kiállításon. A Brioni-szigetek Tito 1980-ban bekövetkezett halála után 3 évvel kapta meg a nemzeti park címet.

A szigetek többsége ma is el van zárva a nyilvánosság elől, továbbra is protokoll-vendégeket szállásolnak el a fényűző nyaralókban, és a horvát hadsereg nyaralói mellett több luxusvilla is található a szigeteken.

Tito Brijuniban című állandó kiállítás

Tito Brijuniban című állandó kiállítás

 

Látványosságok a Brioni Nemzeti Parkban

A Brioni-szigetek állat- és növényvilága igen gazdag. Több veszélyeztetett növényfaj is él a szigeteken: ilyen például a tengeri mák és a vaduborka. A parkban szabadon élnek az őshonos állatok, így például muflonok, őzek, üregi nyulak, pávák, kócsagok és fülemülék.

A Nagy-sziget északi részén működő szafari park azoknak az egzotikus állatoknak az otthona, amelyeket Tito kapott ajándékba magasrangú vendégeitől: élnek itt zebrák, struccok, elefántok és antilopok.

Szafari park a Brioni szigeten

Szafari park a Brioni szigeten

A ragadozók már kihaltak, mivel nem pároztatták őket. A szafari parktól nem messze található az a terület, ahol közel 200 dinoszaurusz-lábnyomra bukkantak a kutatók.

Történelmi látnivalókat is kínál a Nagy-sziget: déli oldalán egy ókori római villa romjai, az egykori kikötő és egy Venus-szentély maradványai, illetve egy Neptunus istennek szentelt templom is megtekinthető. A XVI. századból származó Szűz Mária-székesegyház a Nagy-sziget keleti oldaláról csodálható meg. Érdemes ellátogatni a Tegetthoff-erőd romjaihoz is, amelyet az osztrákok építettek a XIX. században. A velencei uralom alatt épült a Fehér-villa (Bijela Vila), amely később Tito nyári rezidenciája lett.

Dinoszaurusz lábnyom

Dinoszaurusz lábnyom

 

Kikapcsolódási lehetőségek a Brioni Nemzeti Parkban

A golf szerelmesei előszeretettel választják úticélul a Brijuni-szigeteket. Itt található Horvátország legrégebbi golfpályája. De aki kerékpárral járná be a csodaszép mediterrán tájat, az sem fog csalódni. Lehetőség van íjászkodásra és teniszezésre is. A partvidék többnyire sziklás, de a védett öblökben kavicsos és homokos partszakaszokat is találunk.

Szálláslehetőségek a Brioni Nemzeti Park közelében

Látogasson el a Brioni Nemzeti Parkba, ahol a természeti szépség és a kulturális örökség harmóniája igazi kikapcsolódást ígér. A Nagy-szigeten épültek szállodák a vendégek fogadására, de a közelben számos olyan település fekszik, amelyet hajójárat köt össze a nemzeti parkkal, így akár ott érdemes szállást foglalni: ilyen például Pula, Poreč és Rovinj.

 

Brioni Hotel Neptun

Brioni Hotel Neptun

 

Szálláskínálatunkban változatos, mindenki igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyek sorakoznak. Ajánlatunkban szállodák, apartmanok és panziók széles választéka szerepel. Látogasson el a Brioni-szigetekre, ahol a természeti, a történelmi és a kulturális örökség egybeforr.

Élményekben gazdag kikapcsolódást kívánunk a Brioni Nemzeti Parkban!

Szerző: Somfai Laura