Opatija, a Kvarner gyöngye

Opatija – régi magyar nevén: Abbázia – az Isztriai-félsziget keleti részén, a Kvarner-öböl legészakibb szegletében helyezkedik el, lakóinak száma 14 ezerre tehető. Az Učka-hegység lábánál fekvő üdülővárost már az Osztrák-Magyar Monarchia előkelőségei is előszeretettel választották nyaralásuk helyszínéül. A babérfaligetek és a sziklás tengerpart ölelésében elterülő Opatiját a horvát Monte Carlóként emlegetik – patinás épületeivel a város valóban előkelő hangulatot sugároz. A gyógyüdülőhelyként is ismert Opatija csodaszép sziklás tengerpartja, gazdag történelmi múlja és impozáns épületei miatt kedvelt célpontja a nyaralni vágyó turistáknak.

Nevezetességek és kikapcsolódási lehetőségek Opatijában

A város a XV. század elején alapított Benedek-rendi apátságról kapta a nevét, ugyanis az apátság horvátul opatija. Az apátságot az évszázadok során többször is átépítették, mára már csak a Szent Jakab-templom áll az épületegyüttesből.

A templom körül elterülő Szent Jakab-parkban a világ messzi tájairól származó egzotikus növényeket csodálhatunk meg. A park ahhoz a fényűző villához tartozott, amelyet 1844-ben a dúsgazdag fiumei kereskedő, Iginio von Scarpa feleségének, Angiolinának építtetett az apátság közvetlen közelében. Az Angiolina-villa volt Abbázia első villája, ma a fürdőhely gyógyparkja.

A kellemes klímának köszönhetően szívbetegek, asztmások és reumás betegek gyógyulnak a leanderek és babérfák árnyékában. A helyi gyógyturizmus létrehozója, Juraj Matija Šporer belgyógyász emlékét a művészeti pavilon őrzi.

A Lugnomare parti sétányon egymást érik a szebbnél szebb épületek. A pálmafás sétány Opatijától 6 km-re északra, a Rijekai-öböl északi sarkából, Prelukából indul, elhalad Opatija előtt és egészen Lovranig tart. Teljes hossza 12 km. A sétányon áll Zvonco Car szobrászművész alkotása, a Leány sirállyal.

Opatiját 1887-ben kapcsolták be a Monarchia vasúthálózatába, ekkor kezdődött meg a város fellendülése. Friedrich Schüler megnyitotta első szállodáját, a mai elegáns Kvarner-hotel elődjét, a Quarnerót. Itt vendégeskedett többek közt Ferenc József császár, Rudolf trónörökös, Anton Pavlovics Csehov, Gustav Mahler, James Joyce és VII. Edward, de említhetnénk Jókai Mórt, Füst Milánt vagy Bródy Sándort is.

A neoromán stílusú Angyali üdvözlet-templomot 1906-ban kezdték el építeni, de a háború miatt csak 1926-ban készült el. Érdemes megtekinteni Opatija 2000 fős szabadtéri színházát is.

A város változatos kulturális és szórakoztató programokat kínál: koncertek, fesztiválok és minőségi szórakozóhelyek bőséges kínálatából válogathatunk.

Opatija leghíresebb strandja a város szívében fekvő Slatina. Betonozott partján a közeli szállodák vendégei pihennek. Aprókavicsos strandot a 15 km-re lévő Mošćenička Dragában találunk.

Jól felszerelt vitorláskikötő várja a hajóval érkező vendégeket. Érdemes áthajózni a közeli Losinj- és Cres-szigetre, ahol búvárkodni is lehet. Az Učka-hegy lejtőin pedig izgalmas kerékpáros- és túraútvonalak kanyarognak.

Opatijai szálláshelyek

Látnivalókban és programokban gazdag úticélt keres? Látogasson el az Isztriai-félsziget legpatinásabb városába, Opatijába. Szálláskínálatunkban apartmanok és hotelek széles skálája szerepel. Ajánlatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. A Kvarner gyöngye várja Önt!

Szép nyaralást kívánunk Opatijában!

Szerző: Somfai Laura