Novi Vinodolski, az egykori Frangepán-grófság szíve

Novi Vinodolski a Kvarner-öböl partján fekszik, többnyire csak Noviként emlegetik. Az 5300 lakosú városkát Rijekától (Fiumétől) 50 km-re délre találjuk. Hangulatos óvárosa, bájos sikátorai, meseszép tengerpartja és pezsgő kulturális élete elbűvöli az ide érkező turistákat. Novi azonban nem csak szépsége, de történelmi emlékeinek gazdagsága miatt is vált a Kvarner-öböl egyik legkedveltebb üdülővárosává.

Nevezetességek és kikapcsolódási lehetőségek Novi Vinodolskiban

A terület már az ókori időkben is lakott volt, ennek emlékét őrzik a Lopari-erőd romjai. A középkorban a Frangepánok tulajdonába került, bukásuk után török, majd velencei uralom következett. A XVI. században a település a Zrínyi-család birtokában állt. 1288-ban a nemesi gyűlés a Frangepán-vár 18 méter magas tornyában fogadta el a “horvát aranybullát”, a Vinodoli-kódexet, amely később a horvátországi törvénykezés alapjává vált. Úgy tartják, ez Európa első dokumentuma, amely demokratikus elvek alapján épül fel. Az épületben működő múzeum gazdag várostörténeti gyűjteménnyel várja a látogatókat, a glagolita betűs írással írt törvénykönyv másolatát is megtekinthetjük. A vár Kvadrac-tornyából bámulatos kilátás nyílik a Velebit és a Kapela hegyvonulataira, a tengerre, és a Krk-szigetre.

A várostól keletre állnak a Ledenice-vár romjai, amely szintén a Frangepánok birtoka volt.

Az 1462-ben épült pálos kolostort már csak romjaiban tudjuk megcsodálni, de a Szentháromság-templom XV. századi gótikus falai a mai napig is állnak.

Az egykori piactéren álló Szent Fülöp és Jakab-plébániatemplom a XV. században épült. 36 méter magas hófehér, impozáns harangtornya a város lakóházai fölé magasodva Novi jelképévé vált.

A városban megtekinthető az első horvát bán, Ivan Mažuranić szülőháza.

Novi Vinodolski első strandját a Merzljak-család építtette 1878-ban, a város ma több kiépített stranddal is várja a fürdőzőket. A part jellemzően kavicsos, de helyenként homokos szakaszokkal is találkozhatunk. A vízisportok kedvelői szörfözhetnek, vízisízhetnek, de búvárkodhatnak is.

A város főutcája, a Korzó, hangulatos vendéglátóhelyekkel várja a turistákat. A sétányt az egyik legszebb adriai főutcának tartják.

Érdemes körbenézni Novi Vinodolski környékén is. A közeli városok – Crikvenica, Rijeka, Opatija, Velence, – érdekes látnivalókat tartogatnak. Rendszeresen indulnak hajójáratok Krk-szigetre, de nincs messze a Plitvicei-tavak mesés világa, a Risnjak sziklái vagy az Észak-Velebiti Nemzeti Park sem.

Novi Vinodolski hagyományőrző programokkal várja a városba érkező turistákat. Minden év júliusában kerül rendezésre kerül a nemzetközi nyári karnevál, amikor is a sokadalom vidám jelmezekbe öltözve végigvonul a városon. Július és augusztus folyamán klasszikus, népi és popzenei előadásokat hallgathatunk a Vinodol Nyári Esték Fesztivál alkalmával. A “Vinodol rózsája” ünnepen megkóstolhatjuk a helyi gasztronómia remekeit is.

Szálláshelyek Novi Vinodolskiban

Egy igazán barátságos, csendes úticélt keres? Novi Vinodolski hangulatos városában ezt biztosan megtalálja. Tekintse meg szálláskínálatunkat, melyben apartmanok, hotelek és magánszállások széles választéka szerepel. Ajánlatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Látogasson el a horvát aranybulla városába!

Felhőtlen nyaralást kívánunk Novi Vinodolskiban!

Szerző: Somfai Laura