Mali Lošinj, a kék Adria zöld gyöngyszeme

A 8400 lakosú Mali Lošinj a Kvarner-öbölben található Lošinj-sziget déli részén fekszik. Az Augusta-öböl déli végében elhelyezkedő, fenyvesekkel körülölelt település igen kellemes klímája miatt gyógyüdülőhelynek számít. Védett tengeröblében fényűző jachtok horgonyoznak, és ha szerencsénk van, delfineket is láthatunk a partmenti vizekben.

Mali Lošinj történelme és épített emlékei

A Lošinj-sziget eredetileg szárazföldi összeköttetésben volt a tőle északra lévő Cres-szigettel, az ókori rómaiak azonban csatornát vágtak a keskeny földsávon, hogy megkönnyítsék a hajózást. Ma híd köti össze a két szigetet. Mali Lošinj sokáig fontos tengerhajózási központnak számított. Híres hajógyárral, flottával és tengerészeti akadémiával büszkélkedhetett. A halászat a mai napig a lakosság egyik fontos bevételi forrása.

Mali Lošinj

Mali Lošinj

 

Mali Lošinj (Kis-Lošinj) műemlékei közt elsőként érdemel említést a Szűz Mária Születése-plébániatemplom. A XVII. században épült háromhajós templomban őrzik Szent Romulus ereklyéjét. A hajózók védőszentjének nevét viseli a XIX. századi Szent Mikós-templom.

A sziget legrégebbi szentélye a város temetőjében álló Szent Márton-templom. Az 1450-ben épült templomot patinás sírkövek gyűrűje vigyázza. Remete Szent András plébániatemplomát 1480-ban emelték, mai barokk formáját a XVIII. században kapta. A Mali Lošinj-i kálvária a város lejtős déli részén található. A stációk Krisztus keresztútját jelenítik meg. A kápolnák a XVIII. században épültek.

A város főterét két vízköpő delfint ábrázoló szökőkút díszíti. A szökőkút a Cres-szigeten található Vrana-tóból kapja a vizet. A vízvezeték 1960-ban készült el. A lošinji Aromás-kertben a sziget gyógynövényivel ismerkedhetünk meg, sőt vásárolhatunk is az illatos növényekből.

Delfinek Mali Lošinj főterén

Delfinek Mali Lošinj főterén

 

Kellemes szubtrópusi klímájának köszönhetően Mali Lošinj közkedvelt gyógyüdülőhelye volt a közép-európai arisztokráciának. A legpatinásabb nyaralóhely a közeli Čikat, ahol már a századelőn luxusvillák és fényűző panziók sora épült. Itt csodálhatjuk meg a Villa Carolinát, amely a császári család egykori nyaralójaként szolgált.

Kikapcsolódási lehetőségek Mali Lošinjban

Mali Lošinjban található az Adria egyik legnagyobb jachtkikötője, így a hajós turizmus jelentős bevételi forrása a városnak. Az évente megrendezésre kerülő szigonyhalász-világbajnokság is sok érdeklődőt vonz.

Mivel a balzsamos, tiszta levegő bizonyítottan jó hatást gyakorol a légzőszervi megbetegedésekre és bőrbetegségekre, a városba egyre több gyógyulni vágyó turista érkezik.

A Lošinj-környéki vizekben gyakori vendég a palackorrú delfin. A delfincsapatok élőhelye védett rezervátum, csakúgy, mint az itt fészkelő fehér fejű keselyűk egyre fogyó populációja. Hajós kirándulásunk során megfigyelhetjük ezeket a gyönyörű állatokat is.

Mali Lošinj legnagyobb strandja a közeli Čikat strand. Köves, aprókavicsos partját árnyas pálmafák szegélyezik. A kristálytiszta vízben nem csak fürödni érdemes, de a vízalatti világ is különleges látványosságot kínál.

A környék jól kiépített kerékpárútjain kellemes túrákat tehetünk, és útközben páratlan panorámában lehet részünk.

Čikat öböl

Čikat öböl

 

Szálláslehetőségek Mali Lošinjban

Élvezze pihenését az örökzöldekkel borított Lošinj-szigeten. Szállásajánlatunkban apartmanok, hotelek, panziók és magánszállások közül válogathat. Ajánlatunkban mindenki megtalálja az igényeiknek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. A Kvarner-öböl zöld gyöngyszeme Önnek is pihentető kikapcsolódást ígér.

Felejthetetlen nyaralást kívánunk Mali Lošinjban!

Szerző: Somfai Laura