Baška, a horvát írásbeliség bölcsője

Baška a Kvarner-öböl legnagyobb szigetének, Krknek egy tágas délkeleti öblében található, Krk várostól 19 km-re. A mediterrán hangulatú városka a sziget egyik legkedveltebb fürdőhelye. A festői környezetben fekvő település legnagyobb vonzereje a 2 km hosszan elterülő homokos strandja. Baška impozáns műemlékekkel és színvonalas kikapcsolódási lehetőségekkel várja az ide érkező látogatókat.

Baška nevezetességei

Baškai kőtábla

Baškai kőtábla

Baška leghíresebb nevezetessége a baškai kőtábla, melynek másolatát a román stílusban épült Szent Lúcia-templomban őrzik, az eredeti kőtábla a zágrábi Horvát Tudományos Akadémia gyűjteményét gazdagítja. A kőtáblát 1851-ben fedezték fel Baškától nem messze, Jurandvorban. A tábla 1100-ból származik, ez a horvát írásbeliség legősibb, kőbe vésett emléke. Glagolita betűkkel 13 sor olvasható rajta, melyben a horvát uralkodó, Zvonimir földterületet adományoz a bencés apátságnak. A glagolita görög eredetű, ősi szláv írás, betűi mind a latin, mind a cirill ábécétől különböznek. Egyházi szövegekben még az újkorban használták. A kőtábla 2 méter széles, 1 méter magas, súlya 8 mázsa.

A város legnagyobb temploma a Szentháromság-plébániatemplom. A barokk épület a XVIII. századból származik, 8 oltárát neves festők freskói díszítik. A templomban őrzik a Frangepánok értékes ajándékát, egy gazdagon megmunkált ezüst keresztet.

Baška első plébániatemploma volt a XI. században épült Keresztelő Szent János-templom. A harangtoronyban lakó “Öregembernek” nevezett harangját 1431-ben öntötték. Szintén a harangjáról híres a Goricai Szentanya temploma. A hagyomány szerint az 1594-ben öntött harang akkor szólal meg, amikor a krki püspök a településre látogat. A XV. századi templomban híres Mária-szentély található, a falakat Celestin Medović freskói díszítik.

Baškai városnézésünk során érdemes meglátogatni a Baškai Akváriumot is. A 20 hatalmas akváriumban több mint 100 halfajta tekinthető meg, többek közt macskacápa, muréna és languszta. A halakon kívül csigák és kagylók gazdag gyűjteményét is megcsodálhatjuk.

Kikapcsolódási lehetőségek Baškában

Baška kikötő

Baška kikötő

Baška számtalan strandja közül a városközpontban található Vela Plaza strand a legismertebb. A lassan mélyülő, apró kavicsos, homokos part Horvátország egyik legszebb strandja. A 2 km hosszú, kristálytiszta vizű part kisgyermekkel érkező családoknak is ideális.

A településen welness- és sportcentrum is működik, ahol az aktív kikapcsolódás híveit focipályák, teniszpályák és óriáscsúszdák várják. Lehetőség van vitorlázásra, és búvároktatáson is részt vehetünk.

Baška környékén jól kiépített túraútvonalak vezetnek, a magaslatokról lélegzetelállító panorámában lehet részünk. Hajós kirándulások rendszeresen indulnak Rab-szigetre, a közeli Senj (Zengg) városába és a lakatlan Prvić-, Grgur- és Goli-szigetre.

Baškai szálláshelyek

A Baškába látogatókat hamisítatlan mediterrán hangulatú nyaralás várja. Tekintse meg szálláskínálatunkat, melyben apartmanok, hotelek és magánszállások közül válogathat. Ajánlataink közt biztosan talál az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Látogasson el a Kvarner-öböl legcsodásabb nyaralóhelyére!

Mesés nyaralást kívánunk Baškában!

Szerző: Somfai Laura