A hegyekkel körülvett Kvarner-öböl

A Kvarner-öböl vidéke

A Kvarner-régió az Isztriai-félsziget keleti csücskében, Opatijánál (Abbáziánál) kezdődik, majd végighalad a tenger és a Velebit nyugati lejtői közti keskeny századföldi sávban. A Kvarnerohoz tartoznak Horvátország legnagyobb szigetei is: Cres, Krk, Rab és Lošinj. A vidék éghajlata rendkívül kedvező, mivel az Učka és a Velebit hegységek útjukat állják az Alpokból érkező hideg szeleknek. Az erdőségek és a tenger friss levegője bizonyítottan jó hatással vannak a légzőszervi megbetegedésekre, nem csoda tehát, hogy a gyógyturizmusnak is régi hagyományai vannak a térségben. A pihenni vágyó turisták a mai napig szép számban fordulnak meg a Magyarországhoz oly közeli Kvarner-öböl partvidéki üdülőhelyein és a szigeteken egyaránt.

A Kvarner-öböl történelmi és kulturális öröksége

Gyakran mondják egy-egy tájról, hogy tartományról, kisebb országról, hogy a történelem országútján elterülve, sorsát a nagyobb hatalmak, ezek viaskodása határozta meg. Ez a megállapítás fokozottan vonatkozik az Kvarner-öböl vidékére is. A XIX. században az egyesülő Olaszország és a Nyugat-Balkánon szintén vezető szerepre törekvő szerb politika kereszttüzébe került. Miután az I. világháborúban megsemmisítő vereséget szenvedett az Osztrák-Magyar Monarchia, amelynek hatalma addig egészen Cattaróig (Kotorig) ért dél felé az Adrián, a győztesek közé számító Olaszország Jugoszlávia elől megszerezte Triesztet, Fiumét, az Isztriai-félszigetet, több adriai-tengeri szigetet és az új Jugoszláviába beékelődő tengerparti Zadart (Zárát). A II. világháború végén fordult a kocka: az Isztriától végig jugoszláv fennhatóság alá került az egész tengerpart. Hét évnyi átmenet után, 1954-ben a trieszti területrészt felosztják, a város Itáliáé marad, az isztriai területsáv Jugoszláviáé.

A Kvarner-öböl idegenforgalma a XIX. században indult fejlődésnek, az Osztrák-Magyar Monarchia előkelőségei is előszeretettel választották nyaralásuk helyszínéül a tengerpart pazar gyógyüdülőhelyeit. Közülük talán a legismertebb Abbázia: a patinás üdülőhelyet a horvát Monte Carlóként is emlegetik. Épületei, parkjai, sétányi miatt méltán sorolják a legszebb üdülőhelyek közé.

Opatijától nem messze fekszik a régió legnagyobb városa, Fiume (Rijeka). A két város szinte ellentéte egymásnak. Fiume hatalmas ipari központ, nyüzsgő nagyváros, Horvátország legnagyobb kikötője. Mediterrán báját azonban máig sikerült megőriznie, így érdemes ellátogatni a műemlékekben gazdag Rijekába is.

Fiumétől 77 km-re délkeletre találjuk az Adria leghidegebb városát, Senjt. Senj, avagy Zengg Horvátország egyik legrégebbi települése. Jurisics szülővárosa viharos századokat élt meg, de megmaradt műemlékei és különös klímája miatt kedvelt úticélja a turistáknak.

A Kvarner-öbölben találhatók a legnépszerűbb horvát szigetek. A hídon is megközelíthető zöldellő Krk-sziget impozáns műemlékeivel és csodaszép strandjaival csábítja a turistákat.

A Lošinj-sziget eredetileg szárazföldi összeköttetésben volt a tőle északra lévő Cres-szigettel, az ókori rómaiak azonban csatornát vágtak a keskeny földsávon, hogy megkönnyítsék a hajózást. Ma híd köti össze a két szigetet. Lošinj sokáig fontos szerepet töltött be a tengerhajózásban, manapság inkább kellemes szubtrópusi klímájú gyógyüdülőhelyei miatt látogatják. Rab-sziget érintetlen strandjai és a közeli aprócska, lakatlan szigetecskék háborítatlan nyaralást ígérnek.

Kikapcsolódási lehetőségek a Kvarner-öbölben

A Kvarner-öböl partján és a szigetvilágában jól felszerelt vitorláskikötők sora várja a hajóval érkező vendégeket. Fényűző jachtok és karcsú vitorlások ringatóznak a hangulatos kikötőkben. Emlékezetes élményben lehet részen annak, aki a búvárközpontok egyikében a tenger mélyére merülve megpillantja a víz alatti világ gazdagságát. Az Učka és a Velebit lejtőin izgalmas kerékpáros- és túraútvonalak kanyarognak.

A régióra köves, aprókavicsos strandok jellemzőek, de homokos partszakaszokat is találhatunk. Ha szerencsénk van, Lošinj közelében palackorrú delfineket is megpillanthatunk.

Szálláslehetőségek a Kvarner-öbölben

A közeli Kvarner-öböl kedvelt turisztikai célpont, családi nyaraláshoz különösen ideális választás. A Kvarner szálláshelyeinek széles kínálatában mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelőt. Hotelek, apartmanok, panziók és magánszállások várják az ide érkező vendégeket. A kisgyermekkel utazók bababarát szállások közül is válogathatnak. Élje át a mediterrán hangulatot a Kvarner-öböl csodás vidékén!

Kellemes nyaralást kívánunk!

Szerző: Somfai Laura