Supetar, Brač-sziget bűbájos fővárosa

Supetar a dél-dalmáciai Brač-sziget északi oldalán fekszik, 3500 lakosával a sziget legnagyobb városa. 1827 óta Brač-sziget fővárosa, egyben fontos idegenforgalmi, gazdasági, közlekedési csomópont. Ugyan Supetar nem az a város, ahol egymást érik a műemléképületek, kellemes klímája, csodaszép tengerpartja és hangulatos utcácskái miatt mégis népszerű üdülőhelynek számít.

Supetar nevezetességei

Supetar hangulatos kikötője a város névadójául is szolgáló Szent Péter-öbölben fekszik. Már innen észrevehetjük a Petrinović-család fehér kupolás mauzóleumát, melyet Toma Rosandić dalmát szobrász Krisztus sírbatétele című szép domborműve díszít. A neo-bizánci stílusú épület a helyi temetőben áll. Mellette egy római villa romjait, és a két ókeresztény szarkofágot őrző Szent Miklós-templomot találjuk.

Supetar impozáns látnivalója a XVIII. századi Mária Mennybemenetele-templom a magasba szökő Leroj-harangtoronnyal. Érdemes betérni az itt működő templommúzeumba is.

A Szent Péter-templom elé széles lépcsősor vezet. A templombelsőt Supetar híres barokk festőjének, Feliks Tironinak a freskói díszítik. A XVIII. századi Szent Márton-templom épülete érdekes kiállításoknak ad otthont. A barokk stílusban épült Szent Rókus-templom mellett továbbhaladva érünk fel a dombtetőn álló Szent Lukács-templomhoz. Az épületben gályát mintázó faragványokat csodálhatunk meg, melyek feltételezhetően Dalmácia tengeri történelmének legrégebbi ábrázolásai.

Supetar híres polgára a kiváló szobrász, Ivan Rendić. A XIX. századi művész itt töltötte fiatalságát és életének utolsó 11 évét. Az ő munkásságának állít emléket a városi könyvtárban működő emlékgaléria.

A város környékén sétálva több helyen is láthatunk kerek sziklaépítményeket. Ezek a kupolás építmények a helyi pásztorok szálláshelyei, a mediterrán vidék jellegzetes épületei.

Kikapcsolódási lehetőségek Supetarban

Supetar strandjai homokosak, aprókavicsosak, de papucs nélkül nem ajánlott a vízbe menni. A parton futó sétányt árnyas fenyők szegélyezik. Érdemes a közeli Bol kiváló strandjaira is ellátogatni.

Több sportolási lehetőség is várja az aktív kikapcsolósra vágyó vendégeket. Tenisz, röplabda, búvárkodás és vitorlázás is szerepel a gazdag kínálatban. Supetar kikötőjéből rendszeres hajótúrák indulnak Hvar-szigetre, Omišba, Splitbe és Trogirba.

A Supetari Kulturális Nyár elnevezésű programsorozat koncertekkel, színházi előadásokkal, folklórestekkel szórakoztatja a városba érkezőket, de természetesen hangulatos éttermekben és színvonalas klubokban sincs hiány Supetraban.

Supetari szálláslehetőségek

Ha tökéletes kikapcsolódásra vágyik, Supetar mediterrán békéjében ezt biztosan megtalálja. A város szálláskínálatában változatos, mindenki igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyek sorakoznak. Ajánlatunkban apartmanok, panziók és hotelek széles választéka szerepel. Látogasson el Brač meseszép szigetére!

Felejthetetlen élményeket kívánunk Supetarban!

Szerző: Somfai Laura