Makarska, Dél-Dalmácia patinás fürdőhelye

Makarska az Adriai-tenger partján fekszik Budapesttől 800 km-re, Splittől csupán 60 km-re délre. A Szent Péter-félsziget és az Osejava-fok közti védett öbölben elterülő 17 ezer lakosú város egyike a legismertebb és legkedveltebb horvátországi nyaralóhelyeknek. Mediterrán hangulatú utcácskái, impozáns műemlékei, fenyvesekkel szegélyezett strandja és a város fölé magasodó Biokovo-hegy izgalmas túraútvonalai tökéletes kellékei egy felejthetetlen nyaralásnak.

Makarskai nevezetességek

Makarska bejáratát a Szent-Péter félszigeten álló Szent Péter szobor őrzi. Itt található az ugyancsak Szent Péterről elnevezett világítótorony is. A félsziget látnivalója továbbá a XIII. századból származó Szent Péter-templom, melyet a XVII. században barokk stílusban átépítettek, majd az 1992-es földrengés után újjáépítettek.

A város fontos műemléke a Szent Márk-székesegyház. A XVIII. századi templom Makarska főterén áll, oltárában őrzik a város védőszentéjek és mártírjának, Szent Klementnek a földi maradványait. Néri Szent Fülöp 1758-ben épített templomát közvetlenül a tengerparton találjuk.

Az öböl déli végében találjuk a XV. században épült Ferences-templomot és kolostort. Érdekessége a barokk tornyot díszítő török fej sora, illetve az itt megtekinthető Jure Radić szerzetes kagylógyűjteménye és régi könyveket, tárgyakat bemutató kiállítása. A Kagylómúzeumban közel 3000 kagylót csodálhatunk meg: az adriai fajtákon kívül trópusi és szubtrópusi kagylókat is bemutat a múzeum. Ezen kívül csigák és kagylók, sőt, a Biokovo-hegység növényei is helyet kaptak a páratlanul gazdag gyűjteményben.

Makarska belvárosában több impozáns palota is áll, így például a barokk stílusban épült Ivanisević- és Tonolli-palota, illetve a tengerparton álló XIX. századi reneszánsz Kacic-Peko-palota. A Tonolli-palotában a városi múzeum, a Kacic-Peko-palotában a városi könyvtár kapott helyet. A művészet kedvelő turisták ellátogathatnak a régi iskolába, ahol a 400 festményt bemutató Antun Gojak-galéria található.

Kikapcsolódási lehetőségek Makarskában

A nyaralás alatti aktív kikapcsolódásra nyújt lehetőséget a Biokovi-hegy botanikus kertje, ahol számos őshonos növényfaj él. A területen több kerékpárutat és gyalogösvényt is kialakítottak.

A makarskai riviéra méltán híres több kilométer hosszú aprókavicsos standjáról, ahol árnyas fenyvesek alatt pihenhetnek a vendégek. A Szent Péter-világítótorony körzetében nudistáknak kijelölt partszakaszokat is találunk. Búvárkodásra és vitorlázásra is van lehetőség.

Egész nyáron fesztiválok, kulturális események színesítik a programkínálatot, de több szórakozóhely is várja a hajnalig mulató vendégeket.

A közelben helyi specialitásokat kínáló éttermek és borospincék sorakoznak. Érdemes megkóstolni a Makarana-tortát, amely mandulából és Maraskinoból, az ismert dalmát meggylikőrből készül. De ne hagyjuk ki a makarskai rafiolit sem, amely egy dióval töltött ízletes aprósütemény.

Érdemes hajós kirándulást tenni a Közép-Dalmát szigetvilágba: Brač, Hvar és Vis szigetére. Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Dubrovnik sincs messze –– mindenképpen érdemes felkeresni az Adria látnivalókban gazdag „földi paradicsomát”.

Makarskai szálláshelyek

Makarska egyike a legnagyobb horvátországi turisztikai célpontoknak. Apartmanok, hotelek, magánszállások és kempingek várják az ide érkező vendégeket. Ajánlatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Dél-Dalmácia gyöngyszeme várja Önt!

Élményekben gazdag nyaralást kívánunk Makarskában!

Szerző: Somfai Laura