Hvar, a levendula illatú város

A közép-dalmáciai Hvar-sziget 68 km-es hosszúságával a második leghosszabb adriai horvát sziget. Hvar az Adria legnaposabb szigete, igen kedvező klímája miatt horvát Madeirának is nevezik. Névadó városa a sziget nyugati oldalán fekszik, lakóinak száma 4000 fő. Hvart rendszeres hajójárat köti össze Splittel, Brač- és Korčula-szigettel, illetve Olaszországgal. Természeti szépségei, épített öröksége és tengerpartja miatt egész évben kedvelt úticélja a pihenni vágyó turistáknak.

Hvari látnivalók

Ha a tenger felől érkezünk, a város védett kikötőjének végében mindjárt elénk tárul a XV. századi gályakikötő, a Mundrač. A többszáz éves velencei uralom alatt Hvar fontos állomáshelye volt a flottának. Telente az Arzenálba vonatatták a hajókat, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges javításokat. Az Arzenál 1292-től 1559-ig épült, de a dokkot a XVII. században feltöltötték és gabonaraktárként üzemelt tovább. 1612-ben a hajdani dokk helyén nyitották meg Európa első újkori városi színházát. A kikötőben áll a XV. században épített Ferences-templom és kolostor, melyet a velencei hajóskapitányok fogadalmi ajándékként emeltek.

Hvar főtere igazi középkori hangulatot sugároz. Ez a legnagyobb és az egyik legszebb dalmáciai városközpont. A tér legimpozánsabb épülete a Szt. István-székesegyház. A reneszánsz épület a XVI–XVII. században épült, a templombelsőt barokk márványoltárok díszítik. A székesegyház előtt egy 1475-ből származó, oroszlánokkal díszített ciszternakút áll.

A teret reneszánsz és barokk paloták sora szegélyezi. Érdemes megtekinteni a püspöki palotában őrzött egyházi kincseket. A tér északi oldalán találjuk a reneszánsz loggiát. A XV. századi épület csarnokát a velencei címerállat, az oroszlán díszíti. A mellette álló óratorony dísze is az oroszlán: a város erődrendszerének részeként 1456-ban emelték.

A főtéri városkapun át a falakkal körülvett egykori patrícius negyedbe jutunk. A hangulatos utcácskák a velencei erődhöz visznek, melyet a helyiek V. Károly spanyol királyról és német-római császárról csak spanyol erődnek hívnak. Az erődítményt egy újabb török támadástól tartva emeltél 1551-ben, ám így sem sikerült megakadályozni a város 1571-es kifosztását.

Kikapcsolódási lehetőségek Hvar városában

Hvarban tett sétánk alatt nem csak a történelmi látnivalókat érdemes felkeresni, de a természet szépségeit is érdemes megcsodálnunk, megízlelnünk: a végtelen levendulamezők és szőlőültetvények friss illata lengi be a szigetet; az itt készülő kiváló levendulaméz és az ízletes borok messze földön híresek.

Az aktív kikapcsolódásra vágyók túrázhatnak, kerékpározhatnak a szigeten, a kalandosabb kedvű vendégek pedig búvárkodhatnak, vitorlázhatnak is. A kristálytiszta tengert kavicsos és sziklás strandok szegélyezik.

Hvar utcáin hangulatos éttermek, színvonalas szórakozóhelyek várják a fiatalabb és az idősebb korosztályt is.

Hvari szálláshelyek

Hvarban apartmanok, motelek, kempingek és panziók várják a turistákat. Ajánlatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Tekintse meg szálláskínálatunkat, amelyben számos bababarát szállás is található. Nyaraljon festői környezetben Közép-Dalmácia levendula illatú szigetén.

Szép nyaralást kívánunk Hvarban!

Szerző: Somfai Laura