Slatine, az idilli halászfalu

Slatine a közép-dalmáciai Čiovo-sziget észak-keleti oldalán, Trogirtól mindössze 7 km-re fekszik. Az 1000 lakosú horvát halászfalucska háborítatlan, csendes nyaralást tartogat az ide érkező turistáknak. A települést rendszeres hajójáratok kötik össze a közeli szigetekkel, Trogir városa pedig hídon is megközelíthető. Čiovo-sziget lényegében Trogir részének tekinthető, strandjai a trogiri riviéra részét képezik. A fürdőzőket kristálytiszta tengeröblök, sziklás partok, köves és kavicsos strandok várják.

A sziget rövid történelme

Čiovo szigete már a történelem előtti időkben is lakott volt. A római hódítók a rengeteg kígyó miatt Bua-szigetnek (Kígyós-szigetnek) nevezték el a területet –– szerencsére ma már nem kell attól félnünk, hogy kígyóval találkozunk. A középkorban a sziget apró falvaiban alakítottak ki karantént a leprás betegek számára.

A XV. század hozta meg a sziget lakosságának növekedését: a szárazföldről menekülő lakosság itt talált menedéket az előrenyomuló török seregek elől. A menekültek letelepedtek a sziget jól védhető öbleiben, és Trogir városa is akkorára nőtt, hogy területe átnyúlt a szárazföldről. 1888 óta a szigeten működik Trogir patinás hajógyára.

A Ciovo-sziget délnyugati partja melletti Kraljevac-sziget (Király-sziget) IV. Béla királyunk emlékére kapta ezt a nevet, ugyanis a tatárok elől menekülő uralkodó itt is megfordult, mielőtt Trauban (Trogirban) menedéket talált volna.

Nevezetességek és kikapcsolódási lehetőségek Slatinében

Slatine lakosai a turizmuson kívül halászatból és földművelésből élnek. A szigeten gondosan megművelt szőlőbirtokokat, olíva-, füge-, mandula- és citrus-ligeteket láthatunk. A rohanó hétköznapok után igazi felüdülés Slatine nyugalmat árasztó utcácskáin sétálni. A partmenti erdőségekben túraútvonalak futnak, a vízi sportok kedvelői pedig búvárkodással, szörfözéssel, vitorlázással tehetik emlékezetessé slatinei nyaralásukat.

Slatine gyönyörű tengeröblei köves és kavicsos partokat rejtenek. Legismertebb strandja a Kava-strand, amely megőrizte a természet romlatlan szépségét. A strandot Slatinétől 4 km-re keletre találjuk, az oda vezető út meglehetősen rögös, de az élmény mindenért kárpótol!

A sziget épített örökségét is érdemes felfedezni. Slatinétől nyugatra fekszik Arbanija, ahol megcsodálhatjuk a XV. századi Szent Kereszt dominikánus kolostort. A gótikus épületegyüttes védelmi célokat is szolgált; ma impozáns haragtornya és faragott olajfa-keresztje miatt kedvelt célpontja a turistáknak.

Čiovo településen járva érdemes megtekinteni a Szent Antal Ferences-rendi kolostort, Prizidnicében pedig az 1546-ban épített Miasszonyunk-templomot, ahová évente több alkalommal is szerveznek zarándoklatot.

Trogir műemlékekben gazdag városát mindenképpen látogassuk meg, történelmi belvárosa az UNESCO Kulturális Világörökségének része. Rendszeres hajójárattal eljuthatunk Splitbe, de a közeli Brač-, Hvar-,Vis, és Korčula-szigetre is.

Slatinei szálláshelyek

Nyugodt vakációra vágyik? Slatine ideális célpont lesz Önnek, hiszen pihenését itt zavartalanul élvezheti, Trogir nyüzsgő városa mégis egy karnyújtásnyira van. Ajánlatunkban apartmanok és magánszállások szerepelnek. Kínálatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Látogasson el Közép-Dalmácia idilli hangulatú, vendégszerető halászfalujába.

Kellemes nyaralást kívánunk Slatinében!

Szerző: Somfai Laura