Okrug Gornji, a trogiri riviéra gyöngyszeme

Okrug Gornji a közép-dalmáciai Čiovo-sziget nyugati oldalán, Trogir közvetlen szomszédságában fekszik. A szigetet híd köti össze a szárazfölddel, ezért a műemlékekben gazdag és pezsgő kulturális életű Trogir csak egy karnyújtásnyira van Okrug Gornji napsütötte tengerpartjától. Okrug Gornji a sziget legnagyobb városa és legjelentősebb idegenforgalmi központja, strandja pedig nem véletlenül kapta a „trogiri Copacabana” nevet.

Nevezetességek és kikapcsolódási lehetőségek Okrug Gornjiban

A nyaranta nyüzsgő üdülővárossá alakuló Okrug Gornji csodálatos természeti környezetben fekszik. A sziget lankáin olajfaligetek, füge- és mandulaültetvények váltják egymást. Érdemes gyalogszerrel bejárni a környék erdeit, és aki teheti, a tenger gazdag élővilágával is ismerkedjen meg. Okrug Gornjiban remek búváriskola működik, de ezen kívül szörfözésre és vízisízésre is van lehetőség.

A város legismertebb strandja a 2 km hosszú „trogiri Copacabana”, amely festői szépségével várja a fürdőzőket. A Saldun-öbölben található strand lassan mélyülő, aprókavicsos partja a kisgyermekkel érkező turistáknak is ideális.

Felfedezőutunk során érdemes a város műemlékeit is vágigjárni. A Szent Tódor-templom az írásos emlékek szerint 1439-ben épült egy korábban ott álló templom romjaira. Az 1735-ben épített Borromei Szent Károly-plébániatemplomot ma is teljes pompájában láthatjuk. A várostól nyugatra, a Pantera-öböl partján találjuk az 1630-ban épült Rancetin-villa romjait és szintén a Rancetin-család talajdonában álló Szent Antal-kápolnát. A középkorból származó Szent Eufémia-kolostor a Čiovo-szigettől 200 méterre délre fekvő aprócska Fujima (Eufémia)-szigeten áll.

Okrug Gornjiban számtalan étterem és szórakozóhely látja vendégül a jókedvű társaságokat. Itt minden korosztály megtalálja a neki való szórakozási lehetőséget, legyen szó hangulatos tengerparti vacsoráról, helyi tradicionális fesztiválról vagy hajnalig tartó táncról a Okrug Gornji valamelyik klubjában.

Barangolás a szigeten térben és időben

A Čiovo-sziget csodás épített örökségeket rejt, ezért érdemes felfedezőútra indulni a környéken. A sziget névadó településén járva térjünk be a Szent Antal Ferences-rendi kolostorba, az Okrug Gornjitól északkeletre fekvő Arbanijában pedig a XV. századi Szent Kereszt dominikánus kolostorba. Városnéző barangolásunkból semmiképpen se hagyjuk ki Trogirt, melynek belvárosa az UNESCO Kulturális Világörökségi listáján is helyet kapott. Okrug Gornjit rendszeres hajójárat kötik össze Splittel, de Brač-, Hvar-,Vis, és Korčula-szigettel is.

Okrug Gornji a XV. század óta lakott település, első lakói a szárazföldről menekültek ide az előrenyomuló török seregek elől. A szigeten azonban már az ókori római hódítók is jártak: a rengeteg kígyó miatt nevezték el a szigetet Bua (Kígyós)-szigetnek. Szerencsére ma már nem kell attól tartanunk, hogy kígyókkal találkozunk a szigeten.

A Ciovo-sziget magyar vonatkozású érdekessége, hogy a sziget délnyugati partja melletti Kraljevac-sziget (Király-sziget) elnevezése IV. Béla királyunk emlékét őrzi, ugyanis a tatárok elől menekülő uralkodó itt is megfordult, mielőtt Trauban (Trogirban) menedéket talált volna.

Szálláshelyek Okrug Gornjiban

Nyaraljon a trogiri riviéra legszebb üdülőhelyén. Tekintse meg gazdag szálláskínálatunkat. A városban apartmanok, vendégházak, hotelek, luxusvillák és magánszállások várják az ide érkező turistákat. Ajánlatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Látogasson el Közép-Dalmácia legkedveltebb üdülőparadicsomába!

Élményekben gazdag nyaralást kívánunk Okrug Gornjiban!

Szerző: Somfai Laura