Milna, a nyugalom oázisa

Milna a közép-dalmáciai Brač-sziget nyugati csücskében, egy hosszan benyúló tengeröböl partján fekszik. A mesébe illő, 1100 fős halászfalu a sziget második legnagyobb települése, Supetartól mindössze 20 km választja el. Milnát rendszeres hajójárat köti össze a közeli Splittel. A nyugalmat kereső turistáknak tökéletes választás ez a festői szépségű, hangulatos halászfalu.

Milna történelmi emlékei

Milnát a közeli Nerežišća lakói alapították a XVI. században, amikor is a nemesi Cerinić-család kastélyt építtetett az öböl partján. A kastély köré épült a település, amely hamarosan jelentős halászfaluvá fejlődött, sőt, egy ideig a sziget központja is volt. Az egykori hajóskapitányok és halászok házai meghatározó elemei Milna mai utcaképének. Kacskaringós utcácskái hangulatos sétákra csábítják az ide érkező turistákat.

A Miasszonyunk-plébániatemplom 1783-ban épült. Az épületbe lépve gazdagon díszített templombelsőt láthatunk, az Angyali üdvözlet jelenetét ábrázoló csodaszép oltárkép külön figyelmet érdemel. Az Osibova-öbölben egy gótikus templom romjait csodálhatjuk meg.

Kikapcsolódási lehetőségek Milnában

Milna lakosai a turizmuson kívül halászatból és földművelésből élnek. A szigeten végtelen levendulamezők illatoznak, az itt termő szőlőből pedig kiváló bor készül. A természetkedvelő turisták bebarangolhatják a Milna fölé magasodó dombokat, és érdemes felkapaszkodni a sziget legmagasabb csúcsára, a 778 méter magas Vidova Gora-csúcsra is. Innen csodálatos panoráma tárul elénk, tiszta időben az összes dalmát sziget látható.

Milnában rendkívül jól kiépített jachtkikötő várja a hajóval érkező vendégeket. Pihentető kikapcsolódást ígér Milna aprókavicsos, homokos, lassan mélyülő tengerpartja. A strand kisgyermekkel érkező turistáknak is ideális. Lehetőség van motorcsónak bérlésére és búvárkodásra is.

Milna alapvetően egy kifejezetten csendes, nyugalmas üdülőhely, de nyaranta innen sem hiányozhatnak a hamisítatlan mediterrán hangulatú fesztiválok. Látványos program a Mrduja-húzás, amely egy hajós kötélhúzás Šolta- és Brač-sziget lakosai közt a két szigetet elválasztó tengerszorosban fekvő aprócska Mrduja-sziget „jogáért.”

Milnai nyaralásunk alatt érdemes ellátogatni a műemlékekben gazdag Splitbe, Trogirba és Omišba. A szomszédos szigetek is felfedezni váró érdekességeket tartogatnak: Šolta, Čiovo és Hvar rendszeres hajójárattal érhető el.

Milnai szálláshelyek

Nyugodt vakációra vágyik távol a város zajától? Ne keressen tovább! A Brač-szigeti Milánban ezt biztosan megtalálja. Zavartalanul pihenhet a festői szépségű öböl partján. Tekintse meg ajánlatunkat, melyben apartmanok és magánszállások szerepelnek. Vendéglátóink gondolnak a kisgyermekkel érkezőkre is: nekik szólnak a bababarát szállásajánlatok. Kínálatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Látogasson el Közép-Dalmácia mesébe illő halászfalujába!

Kellemes nyaralást kívánunk Milnában!

Szerző: Somfai Laura