Közép-Dalmácia, az igazi dalmát hangulat hazája

Közép-Dalmácia vidéke

Közép-Dalmácia a Krka folyó és a makarskai riviéra közt terül el. A táj képét a karsztsziklák vakító fehérsége és a tengervíz türkizkék csillogása jellemzi. A régió központja Split, de Trogir műemlékvárosát is feltétlenül látnunk kell, ha az adriai térség ezen vidékén járunk. Közép-Dalmáciát a gazdag történelmi múltú városok, a zöldellő szigetek és a makarskai riviéra csodás strandjai miatt is választják évről évre egyre többen nyaralásuk helyszínéül.

Közép-Dalmácia történelmi és kulturális öröksége

Dalmácia az első ismert lakóiról, az ókori dalmatákról kapta a nevét. A Balkánnak az európai átlaghoz képest igen sokszínű a történelme, néprajzi, vallási, nyelvi és kulturális térképe. A Közép-Dalmáciában is mindig szívesen látott magyar vendég szinte lépésenként botlik a közép- vagy újkori magyar múlt, illetve a sokszáz éves közös horvát-dalmát és magyar történelem építészeti, szellemi, szakrális vagy más kulturális hagyományaiba, dokumentumaiba, emlékeibe.

A régió közigazgatási, kulturális és idegenforgalmi központja Split. Split a dalmátok szerint a világ legszebb városa. Ezt az elismerő címet minden bizonnyal kellemes mediterrán éghajlatával, gyönyörű partvidékével és impozáns ókori műemlékeivel érdemelte ki. A város műemlékei közül kiemelkedik a római császár, Diocletianus palotája. A vakítóan fehér márványból épült egykori uralkodói rezidencia az UNESCO világörökségi listáján is helyet kapott. A méreteiben is lenyűgöző palota falain belül helyezkedik el a tulajdonképpeni óváros. Split óvárosának falain kívül és belül is bőségesen találunk látnivalókat.

Közép-Dalmácia másik nevezetes városa az UNESCO világörökség részét képező Trogir, régi magyar nevén Trau. Az óváros nemcsak Horvátország, de egész Dél-Európa legjobban megőrzött középkori épületegyüttese. Trogir egyike az adriai térség legcsodásabb műemlékvárosainak, a magyar turistáknak különösen kedvelt célpontja. A város átnyúlik a szomszédos Čiovo-szigetre. Ókori és középkori műemlékei, hangulatos utcácskái, mediterrán hangulata évről évre rengeteg turistát vonz. Horvátország „kis Velencéje” felejthetetlen nyaralást ígér az ide érkező vendégeknek.

Közép-Dalmácia szigetei már nagyobbak, távolabb is fekszenek egymástól, dúsabb növénytakaró borítja őket, mint a partmenti karsztsziklákat. Hvar-sziget 68 km-es hosszúságával a második leghosszabb adriai horvát sziget. Hvar az Adria legnaposabb szigete, igen kedvező klímája miatt horvát Madeirának is nevezik. Névadó városa a sziget nyugati oldalán fekszik, főtere igazi középkori hangulatot sugároz. Ez a legnagyobb és az egyik legszebb dalmáciai városközpont. Hvart rendszeres hajójárat köti össze Splittel, Brač- és Korčula-szigettel, illetve Olaszországgal. Természeti szépségei, épített öröksége és tengerpartja miatt egész évben kedvelt úticélja a pihenni vágyó turistáknak.

A Brač-szigeten mászhatjuk meg az adriai szigetvilág legmagasabb hegyét, a Vigova Gorát, ahonnan tiszta idő esetén az összes dalmát szigetet láthatjuk. Itt található Horvátország egyik legszebb strandja, a Zlatni Rat („aranyszarv”). Brač az itt bányászott fehér kőről is híres.

Közép-Dalmácia egyik büszkesége a makarskai riviéra. Olyan nevezetes fürdőhelyek sorakoznak egymás mellett, mint Brela, Baška Voda, Tučepi vagy maga Makarska, amely borókaerdővel szegélyezett homokos strandjai miatt a kisgyermekes családok kedvelt üdülőhelye.

Kikapcsolódási lehetőségek Közép-Dalmáciában

Ami a strandokat illeti, Közép-Dalmáciában elsősorban homokos és aprókavicsos partokat találunk. Közép-Dalmácia partszakasza az Adria egyik legszebbike, ahol festői települések, csodás strandok és magányos öblök váltogatják egymást.

A természetjárást és hegymászást kedvelők sem fognak unatkozni. Makarska vidékén a város fölé emelkedő Biokovo-hegység és a területén létesített botanikus kert megannyi túrázási lehetőséget kínál. A Split melletti Marjan-hegyre nem csak a lélegzetelállító panoráma miatt ajánlott felkapaszkodni, de érdemes belépőt váltani az itt működő városi állatkertbe és a Természettudományi Múzeumba is. A szigeteken is bőven akad lehetőség az aktív kikapcsolódásra: túra- és kerékpárútvonalak kanyarognak a szigeteken, a kalandosabb kedvű vendégek pedig búvárkodhatnak, vitorlázhatnak is.

Szálláslehetőségek Közép-Dalmáciában

Engedje, hogy rabul ejtse Közép-Dalmácia felejthetetlen hangulata! A régióban hotelek, apartmanok, kempingek és panziók várják a turistákat. Ajánlatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Tekintse meg szálláskínálatunkat, amelyben számos bababarát szállás is található. Látogasson el Közép-Dalmácia meseszép vidékére.

Kellemes üdülést kívánunk!

Szerző: Somfai Laura