Plitvice, a vízesések birodalma

A Karlovactól 75 km-re délre fekvő Plitvicei Nemzeti Park Horvátország első nemzeti parkja, alapítási éve 1949, területe 300km2. A tavak vidéke 1979 óta szerepel az UNESCO Természeti Világörökségi listáján. A tóvidék 16 tavat foglal magába, amelyeket kisebb-nagyobb vízesések kapcsolnak össze. A csodálatos természeti környezet miatt a Plitvicei-tavak vidéke az egyik legkedveltebb úticélja a Horvátországba érkező turistáknak.

A Plitvicei-tavak kialakulása és élővilága

A Plitvicei-tavak páratlanul szép képződményét az itt futó folyócskák karsztvizéből kicsapódott mészoldat hozta létre – és alakítja a mai napig. A hordalékból egyre magasabb gátak képződnek, a víznek pedig újabb és újabb utat kell találnia a mélybe.

A zuhatagok smaragdzöld vizében halak élnek, a park fenyveseiben medvék, farkasok, vidrák tanyáznak. Csakúgy, mint a páratlan természeti környezet, az itt élő állatok többsége is védelem alatt áll.

A Plitvicei Nemzeti Park látványosságai

A nemzeti park tavait és vízeséseit fából ácsolt hidakon és partmenti ösvényeken sétálva csodálhatjuk meg. Érdemes az északi bejárattól indulni, mivel ez a park alacsonyabban fekvő része, és így sétánk során a vízesések teljes festői látványukban tárulnak elénk.

A zuhatagok legnagyobbika a nagy vízesés, ahol a víz 78 méter magasból ömlik a kristálytiszta tóba. A nagy vízesést nem csak házasulandó párok választják esküvőjük helyszínéül, de neves filmrendezők is forgattak itt.

A Kozjak-tavon vízre szállhatunk, a közel ötórás parklátogatás befejeztével pedig panorámaablakos busszal térhetünk vissza a bejárathoz.

Mindenképpen kényelmes, lapos talpú lábbeliben érkezzünk a nemzeti parkba, és ha tehetjük, téli pompájában is csodáljuk meg a türkizkék jégcsapokkal borított tájat.

Szálláslehetőségek a Plitvicei-tavak közelében

Felejthetetlen élményekben lesz része, ha ellátogat a Plitvicei-tavak vidékére. A nemzeti park területén is működnek szállodák, de érdemes körülnézni a közeli Karlovac és Senj városok szállásajánlatai közt is. Szálláskínálatunkban változatos, mindenki igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyek sorakoznak. Szállodák, apartmanok, magánszállások és panziók közül válogathat. Lépjen be a Plitvicei-tavak varázslatos világába!

Élményekben gazdag nyaralást kívánunk a Plitvicei Nemzeti Parkban!

Szerző: Somfai Laura