Pula, az Isztria fővárosa

Pula – régi magyar nevén: Póla – az Isztriai-félsziget déli csücskén helyezkedik el, lakóinak száma 62 ezerre tehető. A városban a horvát mellett hivatalos nyelvként használják az olaszt is. A több mint 3000 éves múltra visszatekintő város Horvátország fontos gazdasági, kulturális és idegenforgalmi központja. Pula városa hadikikötőjéről, hajógyártásáról és finom borairól is híres. Csodaszép sziklás tengerpartja, gazdag történelmi múlja és impozáns műemlékei miatt igen kedvelt célpontja a nyaralni vágyó turistáknak.

Nevezetességek Pula városában

A város már a római időkben az Isztria legnagyobb városa volt. Jól védhető tengeröblében állomásozott Octavianus, majd Augustus császár hadiflottája. Pula főbb nevezetességei a római korból maradtak ránk.

A város jelképévé vált Amfiteátrum méretei lenyűgözőek: a három emeletes építmény legmagasabb pontja 30,45 méter, 20-30000 ember befogadására volt képes. A pulai a világ egyik legjobb állapotban megmaradt amfiteátruma. A gladiátorok egykori küzdőtere alatt ma állandó kiállítást látható az Isztria ókori szőlészeti–borászati és olívatermesztési hagyományairól.

A pulai amfiteátrum

A pulai amfiteátrum

 

Pula másik impozáns látványossága az Aranykapu, más néven Sergius diadalíve. A díszkaput i. e. 27-ben építtette a város életében fontos szerepet betöltő Sergius család. Építészeti érdekessége, hogy míg a kapu keleti oldala szinte alig van kidolgozva, addig a látványosabb, nyugatra néző oldala gazdag díszítést kapott.

Aranykapu, más néven Sergius diadalíve

Aranykapu, más néven Sergius diadalíve

 

További látnivaló a római korból a város védőszentjéről elnevezett Hercules-kapu, illetve az I. században épült Augustus-templom. Az Augustus-templom mellett álló Diana-templom romjaira épült a mai Városháza, a gótikus Podeszta-palota.

Impozáns látványt nyújt a román kori templombelsőt őrző Mária mennybemenetele-székesegyház. Alapjait egy római fürdőépületre és templomra fektették le. A székesegyházat többször átépítették, de szentélyét az V-VI. századból megmaradt mozaikok borítják. A főoltárban őrzik egykori királyunk, Boldog Salamon ereklyéit.

Az Isztriai Történelmi Múzeumnak ad otthont a dombon emelkedő velencei erődítmény, a Citadella. Falai mellől festői kilátás nyílik a városra, a kikötőre és a közeli Brijuni-szigetekre.

Kikapcsolódási lehetőségek Pulában

Pulában nincs hiány kulturális eseményekből. Az Amfiteátrum impozáns falai nyaranta rangos komolyzenei koncerteknek, hangversenyeknek, filmfesztiváloknak adnak otthont. A belváros utcáin színes forgatag, kirakodóvásárok és igazi fesztiválhangulat várja a turistákat. Pula pezsgő éjszakai élete is legendás, színvonalas szórakozóhelyek várják a jókedvű társaságokat.

Mindenképpen érdemes befizetni egy hajóútra, amely a közeli Brijuni Nemzeti Park mesés szigetvilágába kormányozza az érdeklődőket, de a Pulától délre eső Kamenjak-félsziget természetvédelmi területe is remek kikapcsolódást ígér.

Pula strandjai kavicsosak, helyenként sziklásak, elvétve találunk csak homokos partot. Ha tehetjük, érdemes meglátogatni a közeli Porer-sziget világítótornyát.

A merülés szerelmesei bepillanthatnak a felszín alatti növény- és állatvilág gazdagságába. De egy igazi különleges terepet is kínál a környék: itt található a Baron Gautsch nevű bemerülhető hajóroncs.

Az aktív pihenésre vágyók ezen kívül szörfözhetnek, kerékpározhatnak, teniszezhetnek, de akár madártávlatból, egy panorámarepülés keretében is élvezhetik a környék szépségét.

Pulai szálláshelyek

Látnivalókban és programokban gazdag úti célt keres? Látogasson el az Isztriai-félsziget legnagyobb és legnépesebb városába, Pulába. Tekintse meg szálláskínálatunkat, amelyben apartmanok, hotelek és panziók széles skálája szerepel. Ajánlatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Augustus császár városa szeretettel várja Önt!

Felejthetetlen nyaralást kívánunk Pulában!

Szerző: Somfai Laura