A sokszínű város, Poreč

Poreč az Isztriai-félsziget nyugati részén, az Adriai-tenger partján fekszik, lakosainak száma megközelíti a 18 ezret. Budapesttől való távolsága mintegy 600 km, de szinte végig autópályán lehet haladni. A város hangulatos arculatát római, gót, frank, szláv és a velencei hatások formálták. Poreč fontos idegenforgalmi központ, szűk utcácskáiban egymást érik a csodás műemlékek, ínycsiklandozóak a helyi gasztronómia remekei, a tengerpart pedig remek kikapcsolódást garantál az ide érkező vendégeknek. Poreč magyarországi testvérvárosa Siófok.

Poreč épített öröksége

Poreč az ókori rómaiak által alapított település, a régi római főtéren, a Fórumon – a mai Merafor-téren – két ókori templom romjait is megcsodálhatjuk. A Mars-templom és a Neptunus-templom az I. században épült. Poreč óvárosának leghíresebb utcája a Cardo Maximus és a Decumanus utca. A városrész utcahálózata máig őrzi az ókori sikátorok zegzugos mintázatát.

Az óvárosban találjuk Poreč legjellegzetesebb műemlékét, az V. századból származó Eufráziusz-bazilikát. A háromhajós templom egy III. századi imaház alapjaira épület, a VI. században bizánci stílusban átépítették, de továbbra is őrzi ókeresztény építészeti sajátosságait. A templomban gondosan kirakott mozaikokat és Eufráziusz püspök szobrát is megcsodálhatjuk. Az épületegyüttes 1998 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. Nyaranta komolyzenei hangversenyeket rendeznek benne, például a Valamar Jazz Fesztivált. Innen nem messze áll a XIII. századból származó ferences kolostor. Remek akusztikája miatt ebben az épületben is gyakorta tartanak koncerteket. Az eredetileg gótikus stílusban épült templom a XVIII. században barokkos külsőt kapott. A XIX. században itt ülésezett a régió legfőbb törvényhozó testülete, az Isztriai Népgyűlés.

Ma kiállítóteremként funkcionál a XIII. században épített Romaneszk-ház. A román stílusú épület érdekessége a fából készült erkély.

A XII. században a város védelmére falat emeltek, ezt a XV. században körtoronnyal egészítették ki. A fal az évszázadok során megsemmisült, de a ma is álló körtorony tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Az 1719-ben épült Sinčić-palota barokk épülete ad otthont a Poreči Helytörténeti Múzeumnak. Fegyvergyűjtemény, néprajzi kiállítás, hajózási és középkori emlékek várják a látogatókat.

Kikapcsolódási lehetőségek Porečben

Az Isztriai-félsziget természet kincsekben is bővelkedik. A Barendine-cseppkőbarlangot Porečtől 7 km-re északkeletre találjuk. A karsztbarlangban egy 60 m méteres, többszintes szakasz járható be. A barlang tavaiban barlangi gőték úszkálnak.

Érdemes ellátogatni a 12 km hosszú Lim-csatornához is. A Limski-fjordként is ismert különleges természeti képződmény a Pazincica-folyó vájta csodálatos völgyben fekszik, és valóban úgy érezhetjük, mintha a norvég fjordok lábánál állnánk. A bátrabbak sziklát mászhatnak, de ezen a vidéken is megbújik néhány felfedezésre váró barlang.

Az aktív kikapcsolódás kedvelői kerékpárral indulhatnak útnak, és közel 200 teniszpálya is várja a sportos vendégeket. A tengerparton búvár- és vitorlásklub is működik.

Poreč kavicsos tengerpartja és a kellemesen meleg tengervize miatt is kedvelt turisztikai célpont. A várostól alig 500 méterre lévő Sveti Nikola-szigeten is festői szépségű strandokat találunk. Az egykori kolostorsziget eldugott öbleiben zavartalanul fürdőzhetünk. Mindenképpen látogassuk meg a sziget 1402-ben épült világítótornyát, amely az Adriai-tenger egyik legrégebbi világítótornya.

Érdemes hajókirándulásra indulni Vrsarba, Rovinjba, Pulába, de akár Velencébe is. A Brijuni Nemzeti Park szépségei is csak egy karnyújtásnyira vannak.

A város pezsgő éjszakai élete minden korosztály számára élvezetes kikapcsolódást ígér. Éttermek, bárok, diszkók sokasága várja a mulatni vágyó vendégeket.

Poreči szálláshelyek

Poreč színes kulturális ajánlattal várja az ide érkező turistákat. Válasszon igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet a poreči apartmanok, hotelek és magánszállások közül. A kisgyermekkel érkező vendégeket bababarát szállások várják. Látogasson el az Isztria egyik legszebb városába!

Kellemes üdülést kívánunk Porečben!

Szerző: Somfai Laura

porec