A színpompás Isztria

A félsziget fekvése és jellemző tájai

Az Isztriai-félsziget az Adriai-tenger legnagyobb félszigete, melynek északi része Szlovéniához, a terület többi része pedig Horvátországhoz tartozik. Csodás üdülőhelyei miatt kedvelt idegenforgalmi célpontnak számít. Közelsége miatt a magyar turisták is előszeretettel választják nyaralásuk helyszínéül a kellemes mediterrán klímájú, történelmi emlékekben gazdag, hangulatos isztriai városkákat.

A félszigetet átszelve színpompás tájakkal találkozhatunk. Az északkeleti vidék fehér karsztsziklái vakítóan meredeznek az ég felé. A kevés csapadék miatt errefelé a növényzet is meglehetősen gyér. Dél felé haladva azonban változik a táj képe: bővizű folyók vájnak mély völgyeket, és az egykoron mocsaras vidék szürke talaján buja zöld növényzet és változatos állatvilág él. Az Isztria nyugati partjának jellegzetes talaja a terra rossa, azaz vörös föld. A nap melege és ez a termékeny talaj érleli meg az isztriai gyümölcs- és zöldségültetvényeket.

Egy kis történelem

Isztria elnevezése az illír Isztrii vagy Hisztri törzs nevéből ered, akik az ókorban telepedtek le a vidéken. Stratégiailag fontos földrajzi elhelyezkedéséből adódóan nagyhatalmak sora próbálta meg bekebelezni a félszigetet. A különféle civilizációk nyomát máig őrzik az isztriai városok. A római hódítók kikötőket, utakat, elővárosokat építettek. A bizánci kultúra egyik legpompásabb emléke a Porečben álló Eufráziusz-bazilika. A velenceiek jelképe, a szárnyas oroszlán gyakori motívum az épületek homlokzatán. A történelem viharos századaiban szláv, frank és osztrák fennhatóság alá is tartozott a terület, a XX. században előbb Olaszország, majd Jugoszlávia részévé vált. Jugoszlávia 1991-es felbomlása után az Isztriai-félszigetet Horvátországhoz csatolták.

Nevezetességek és kikapcsolódási lehetőségek az Isztrián

Az Isztrián olyan csodás városok várják a turistákat, mint Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj vagy Pula. Umag finom boraival, impozáns műemlékeivel és mediterrán vendégszeretetével várja az ide látogatót. A város a teniszsport egyik fellegvára: közel 100 pálya várja a játékos kedvű turistákat, és minden évben itt kerül megrendezésre az ATP nemzetközi teniszverseny. Umaghoz hasonlóan Novigradot is a rómaiak alapították. Messze földön híres kőtárát, városfalának még megmaradt darabjait és a Szent Pelagija-bazilikát mindenképp érdemes felkeresni. Novigrad különlegessége, hogy egy szigeten épült, melyet csak a XVIII. században kapcsoltak össze a szárazfölddel. Utazásunk következő állomása az UNESCO Világörökségi címmel is büszkélkedő Poreč. Az Eufráziusz-bazilika mellett számos ókori templomromot és értékes műemléket csodálhatunk meg, de az aktív kikapcsolódást kedvelőknek sem fog csalódást okozni a város. A Rovinjba érkezőt már messziről köszönti a város jelképévé vált Szent Eufémia-templom harangtornya. A mindig nyüzsgő város sok izgalmas látnivalót tartogat. Pula leginkább hadikikötőjéről, hajógyártásáról és finom borairól híres. A város jelképe a 20-30000 ember befogadására is képes ókori amfiteátrum, valamint Sergius diadalíve: az Aranykapu.

Az Isztria csipkézett partvonala sziklás, kavicsos strandokkal várja a fürdőzni vágyókat. Homokos partszakaszokkal ritkán találkozhatunk, nem úgy a szúrós tengeri sünökkel, ezért ajánlatos fürdőpapucsot viselni. A nudisták háborítatlanul hódolhatnak szenvedélyüknek a számukra fenntartott partokon.

Számtalan lehetőséget kínálkozik az aktív kikapcsolódás kedvelőinek. A búvárkodás, vitorlázás, teniszezés és kerékpározás mellett érdemes időt szakítani az Isztriai-félsziget természeti kincseinek felfedezésére is. Mindenképpen érdemes befizetni egy hajóútra, amely a közeli Brijuni Nemzeti Park mesés szigetvilágába kormányozza az érdeklődőket, de a Pulától délre eső Kamenjak-félsziget természetvédelmi területe is remek kikapcsolódást ígér. A búvároknak egy igazi különleges terepet is tartogat a környék: itt található a Baron Gautsch nevű bemerülhető hajóroncs. A Barendine-cseppkőbarlangot Porečtől 7 km-re északkeletre találjuk. A karsztbarlangban egy 60 m méteres, többszintes szakasz járható be. Érdemes ellátogatni a 12 km hosszú Lim-csatornához is. A Limski-fjordként is ismert különleges természeti képződmény a Pazincica-folyó vájta csodálatos völgyben fekszik, és valóban úgy érezhetjük, mintha a norvég fjordok lábánál állnánk. A bátrabbak sziklát mászhatnak, de ezen a vidéken is megbújik néhány felfedezésre váró barlang.

Isztriai szálláshelyek

Látnivalókban és programokban gazdag úticélt keres? Látogasson el az Isztriai-félszigetre.

Válasszon igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet az isztriai apartmanok, hotelek, kempingek és magánszállások közül. A kisgyermekkel érkező vendégeket bababarát szállások várják. Töltsön el egy felejthetetlen vakációt az Isztrián!

Élményekben gazdag nyaralást kívánunk!

Szerző: Somfai Laura