Horvátország őszi arca

Október beköszöntével véget ért a nyár a horvát tengerparton is, ám az Isztriai-félsziget és Dalmácia most is feledhetetlen élményeket kínál az ideutazó turistáknak. Az Adria ezen tája magában őrzi a római kor századainak sok-sok emlékét, épített örökségét és kulturális hagyatékát.


A dalmát partok legdélibb partján épült Dubrovnik, Horvátország egyik legszebb városa, a világörökség része, a világ egyik legszebb és legismertebb nyaralóhelye. A napsütéses őszi napokon kihagyhatatlan élmény a várost övező fal bebarangolása. A 8. és 16. század között épült védelmi célokat szolgáló városfal ma Európa egyik legszigorúbban védett épített emléke. A fal tetején sétálva nem csak a gyönyörű óvárosra, hanem a lélegzetelállító tengerre is remek kilátás nyílik.

Persze az óvárost nem csak a fal tetejéről, hanem karnyújtási közelségből is érdemes megtekintenünk, benne a katedrálissal. Az eredetileg a 12. században épült katedrális a 18. század elején épült újjá, miután elődje egy földrengésben elpusztult. Jelen épület Horvátország egyik legszebb és legismertebb vallási építménye. Hiba lenne elmulasztani a Bokar-erőd megtekintését is. Az eredetileg védelmi célokat ellátó erőd hihetetlen látványt nyújt. Egykoron börtönként használták, ma a Dubrovniki Nyári Fesztivál helyszíne.

Horvátországi őszi barangolásunk nem lehet teljes Split városának megtekintése nélkül. A világörökség részét képező Diocletianus-palota a római kor egyik csodálatos hagyatéka. A fehér márványból épített palotát Diocletianus császár építtette öreg napjaira, itt töltötte élete utolsó éveit és mauzóleuma is itt található. A palota éke a Peristilium, ami tulajdonképpen egy korinthoszi oszlopokkal díszített udvar. A császár itt látta vendégül barátait és előkelő látogatóit. A palotán kívül a római kor hagyatéka még a Jupiter templom épületmaradványa, amely ma keresztelőkápolnaként működik.

A horvát partok a bizánci kultúrát is életre hívják. Poreč legnagyobb kincsét az Eufrázius bazilika képezi, amely a bizánci művészet legkorábbi emléke a régióban. Maga a bazilika a 6. században épült egy 4. századi épület helyére, de a megtekinthető ikonok a 3. századból származnak. Ezek az ikonok teszik különlegessé és világhírűvé az Eufrázius bazilikát, hiszen a bizánci művészet legszebb alkotásai közé sorolhatók.

Kihagyhatatlan Trogir városka megtekintése is! A görög, a római és a velencei történelem formálta városka a horvát tengerpart egyik legszebb óvárosával büszkélkedhet. Lélegzetelállító, romantikus stílusjegyeket viselő templomokat, reneszánsz és barokk épületeket csodálhatunk meg a városban, ahol az utcák megőrizték középkori mediterrán hangulatukat. A szűk, macskaköves, olykor sikátorokkal övezett utcaképek velencei hangulatot idéznek és Trogir igazi báját jelentik.

Horvátországban a természet csodáinak is figyelmet kell szentelnünk. Nem csak a tenger szolgáltat mesebeli tájat, hanem a Plitvicei-tavak paradicsoma is. Ha ellátogatunk a Plitvicei Nemzeti Parkba, 16 lépcsőzetesen elhelyezkedő tó vár ránk, melyeket 92 gyönyörű vízesés formál egésszé. Európa egyik legszebb természeti képződményét fedezheti fel az idelátogató turista.

Mint kiderült, Horvátországra nem csak nyaralóhelyként érdemel figyelmet. A zajló történelem formálta kis városok épületeikben őrzik a múlt darabkáit és hangulatát.