Petrčane-Punta Scala, a hamisítatlan dalmát halászfalu

Petrčane Dalmácia szívében, Zadartól (Zárától) 12 km-re északra fekszik. A félsziget csúcsán elterülő 600 lakosú település kitűnő szálláslehetőségeket biztosít az egyre nagyobb számban ide érkező turistáknak. Petrčanétól északnyugatra található a Punta Scala szállodakomplexum, mely minden igényt kielégítő szolgáltatással várja vendégeit. Petrčane természeti szépségei, a környék kultúrtörténeti emlékei és meseszép tengerpartja miatt népszerű üdülőhely.

Nevezetességek és kikapcsolódási lehetőségek Petrčanéban

Petrčane lakosai a turizmuson kívül halászatból és földművelésből élnek. A rohanó hétköznapok után igazi felüdülés a halászfalu nyugalmat árasztó utcácskáin sétálni. A partmenti fenyvesekben túraútvonalak futnak, a vízi sportok kedvelői pedig búvárkodással, szörfözéssel, vitorlázással tehetik emlékezetessé petrčanei nyaralásukat.

Petrčane tengerpartján 2 km hosszan homokos, köves és kavicsos strandokat találunk. A kisgyermekes családok is biztonságban fürdőzhetnek a kristálytiszta tengerben. Petrčane mesébe illő tengerpartja teljes pompájában őrizte meg a természet romlatlan szépségét.

A falucska épített örökségét is érdemes felfedezni. Petrčanétól dél-nyugatra találjuk a XII. századból származó Szent Bertalan-templomot. A szépen felújított épület harangtornya már messziről hívogatja az erre tévedő vándort. A templom falain freskókat csodálhatunk meg.

Petrčane girbegurba utcáin sétálva jól esik beülni egy hangulatos étterembe vagy megenni egy finom fagyit az árnyas fenyőkkel szegélyezett tengerparti sétányon. Naplemente után színvonalas szórakozóhelyek várják a fiatalabb és az idősebb korosztályt is.

Érdemes ellátogatni a kultúrtörténeti emlékekben bővelkedő közeli városokba: Zadarba és Ninbe, valamint a Kornati Nemzeti Park titokzatos szigetvilágába.

Zadar – avagy történelmi nevén Zára – Horvátország egyik legrégebbi települése. A „horvát Rómaként” is emlegetett város szimbóluma IX. századi Szent Donát-templom. Szintén románkori műemléképület a Szent Anasztázia-katedrális és a Szent Kreševan-templom. A zárai Szent Ferenc-templom és kolostor Dalmácia legrégebbi gótikus épülete. Érdemes végigsétálni Zára nyüzsgő főutcáján, a Kalelargán vagy Széles utcán. Hangulatos kávézói, csillogó üzletei a társasági élet központi színterévé emelték. Zadar különleges látványossága a 2005-ben átadott tengeri orgona. A rajta megtörő hullámok zenéje tökéletes aláfestője a legendásan híres zadari naplementének.

Nin óvárosa egy 500 méter átmérőjű kis szigeten fekszik. Az itt álló aprócska Szent Kereszt-templomot római kori épületek szépen felújított gyűrűjében találjuk. Mivel a város egy kiszáradt folyó hordalékára épült, szinte mindenhol homokos, sőt, gyógyiszapos strandokat találunk. A bizonyítottan gyógyhatású iszap miatt fellendülőben van a környék egészségturizmusa.

Szálláshelyek Petrčanéban

Petrčanéban apartmanok, magánházak és hotelek várják a turistákat. Ajánlatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Tekintse meg szálláskínálatunkat, amelyben számos bababarát szállás is található. Nyaraljon festői környezetben a vendégváró Dalmácia szívében!

Szép nyaralást kívánunk Petrčanéban!

Szerző: Somfai Laura