Pag, Észak-Dalmácia ékszerdoboza

Pag város ez észak-dalmáciai Pag sziget közepén, egy róla elnevezett öbölben fekszik. A 3000 lakosú városka a sziget fontos közigazgatási és idegenforgalmi központja. A szigetet délről híd köti össze a szárazföldi Zadarral (Zárával), északi irányból komppal érkezhetünk a szigetre. A kopár hegyvonulatok és a zöldellő olajfaligetek kontrasztja különleges hangulatot kölcsönöz a csodás öbölben épült városnak. Pag messze földön híres az itt készült csipkéről, és Pagon járva feltétlenül meg kell kóstolni a báránysültet és az ízletes helyi sajtot, a paški sirt.

Pag építészeti és kulturális öröksége

Pag városának szabályos utcaszerkezete Juraj Dalmatinacnak, a híres középkori építésznek a tervei alapján épült fel 1443 és 1474 között. Pag mostani formájában egy újjáépített város, amire azért volt szükség, mert az innen néhány km-re fekvő korábbi, terjeszkedésre amúgy is képtelen várost az erős, kellemetlen bóra szél akadálytalanul tépázta. A mostani város elődjét, az Óvárost az ókori rómaiak alapították, ez a mai Pag várostól 3 km-re északra volt. Az egykori városközpont emlékét kolostorok és épületek romjai őrzik.

Pag magyar vonatkozású érdekessége, hogy a tatárok elől menekülő IV. Béla királyunk itt talált menedéket, és hálából szabad királyi városi ranggal jutalmazta a várost. 1376-ban I. (Nagy) Lajos királyunk teljes önrendelkezési jogot adott Pag városának.

Pag szebbnél szebb látnivalókat tartogat az ide érkező turistáknak. A várost erős falrendszer és 9 torony védte. Ezek közül már csak a Skrivanat-torony tekinthető meg. A Főtéren áll a Szűz Mária Mennybemenetele-templom, a befejezetlenül maradt Püspöki palota és a Knežev dvor, az egykori hercegi rezidencia. Ezek az épületek mind a XV. századból maradtak ránk. Juraj Dalmatinacot ábrázolja a teret díszítő szobor, amely Ivan Meštrović keze munkáját dicséri.

Érdekes látnivaló a Szent Margit tiszteletére emelt női bencés kolostor, a XVI. századi Szent György-templom, és a XV-XVI. században élt tehetős városi polgárok impozáns palotái.

A város mellett évszázadok óta működnek sólepárló üzemek. Ugyanez a kellemes sós íz köszön vissza a juhsajtok és a báránysült aromájában, hiszen az állatok egész évben a sós tengeri párával átitatott füveket legelik. A Pagon készült olívaolaj is kiváló minőségű. Ha igazán értékes szuvenírrel akarunk hazatérni dalmáciai nyaralásunkról, akkor érdemes vásárolni a csodaszép pagi csipkéből.

Kikapcsolódási lehetőségek Pagban

Pag környékén főként aprókavicsos, homokos, lassan mélyülő partokat találunk, amelyek a kisgyermekes családoknak is biztonságos fürdőzést tesznek lehetővé. A Lokunja nevű városrész tengerpartja különleges szolgáltatással várja a turistákat: a sekély vízben gyógyhatású iszapréteg rakódott le, amely bizonyítottan jó hatással van a reumatikus panaszokra és több bőrbetegségre is.

Pag az aktív időtöltés kedvelőinek is bőségesen kínál programokat. A szigetet 115 km hosszú hegyi kerékpárút szövi át, de lehetőség van vitorlázásra, sziklamászásra és búvárkodásra is.

Érdemes hajókirándulásra indulni a Pagi-szorosban, de egynapos kirándulással bejárható a közeli Kornati Nemzeti Park is. A “horvát Rómaként” emlegetett Zadar (Zára) csodaszép városa sincs messze, és ha már ott járunk, a Paklenica Nemzeti Parkba is érdemes belépőt váltani.

A városban karneválok és egyéb művészeti-kulturális programok várják a turistákat. A pezsgő éjszakai életről színvonalas szórakozóhelyek és hangulatos éttermek gondoskodnak.

Szálláslehetőségek Pagban

Látogasson el Pag szigetére, a hol az azúrkék tenger és a hófehér sziklák találkoznak. Szállásajánlatunkban apartmanok és panziók közül válogathat. A kisgyermekkel utazó családok bababarát szállásokat is találnak kínálatunkban. Bőséges ajánlataink közt mindenki megtalálja az igényeiknek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Észak-Dalmácia ékszerdoboza várja Önt!

Élményekben gazdag nyaralást kívánunk Pagban!

Szerző: Somfai Laura