Biograd na moru, a szép nevű Tengerfehérvár

Biograd na moru, régi magyar nevén Tengerfehérvár Észak-Dalmáciában, egy festői szépségű félszigeten terül el. A 6000 lakosú város Zadartól (Zárától) 30 km-re délre, Vodicétől 30 km-re északra fekszik. A partoktól 2 km távolságban a Pašman-sziget dombságai látszanak. Tengerfehérvár viharos történelme során nevezetes műemlékeinek nagy részét elveszítette, mediterrán hangulata és csodaszép tengerpartja azonban változatlantul vonzza a kikapcsolódásra vágyó turistákat.

Biograd na moru története

Biograd na moru

Biograd na moru

Biogradot az ókori rómaiak alapították Blandona néven, de az írásos emlékeket lapozgatva Alba Civitas, Belgrad, Zara Vecchia és Alba Maris néven is találunk róla említést. A horvátok a X. században foglalták el a várost: királyi központként, 1059-től pedig püspöki székhelyként gyorsan fejlődő, politikailag, gazdaságilag és kulturálisan is meghatározó szerepű településsé vált.

Tengerfehérvár történelmének magyar vonatkozású eseménye, hogy 1102-ben itt koronázták Könyves Kálmán magyar uralkodót Horvátország királyává is.

1202-ben a keresztes hadjárat seregei elfoglalták a közeli Zadar (Zára) városát. A menekülő zárai lakosok Biogradban találtak menedéket, későbbi hazatérésük után nevezték el a várost Zara Vecchiának, azaz Régi Zárának. A hadjáratból hazafelé tartó velencei flotta 1125-ben Tengerfehérvárt is felégette.

A XIII. és XIV. században Biograd városát cetina hercegei, a vranai templomos lovagok, majd a bribiri Šubić-hercegek irányították. 1409-től a város a Velencei Köztársasághoz tartozott, melynek uralma egészen 1797-ig tartott. Tengerfehérvár megszenvedte a velenceiek törökökkel vívott harcait: 1521-ben és 1646-ben is felégették a várost. Velence bukása után Napóleon, majd a Habsburg-uralkodók vették át a hatalmat Biograd na moru felett.

Az I. világháború után olasz, majd német fennhatóság következett, a II. világháború befejeztével pedig az újonnan létrejött Jugoszlávia részévé vált.

Az 1900-es évek elején dúló délszláv háború alatt a szerb hadsereg nehéztüzérséggel lőtte a várost, amely így újabb súlyos károkat szenvedett. A műemlékeket a városnak csak részben sikerült helyreállítania, de Biograd na moru óvárosa megmaradt pompájában is emlékezteti az ide látogatót a város viharos történelmi múltjára.

Nevezetességek és kikapcsolódási lehetőségek Biograd na moruban

 Szent Anasztázia-plébániatemplom

Szent Anasztázia-plébániatemplom

A város legszebb temploma az 1761-ben épült. Az egyhajós barokk épület oltára fából készült, melyet aranyfüsttel borítottak. Nyaranta kiállításoknak ad otthont az aprócska román kori Szent Antal-templom, melyet a XIII. században emeltek.

Biograd na moru árnyas parkjában áll a XVI. században épült Szent Rókus-templom. A beteg emberek védőszentjeként tisztelt Szent Rókus ünnepét augusztus 16-án tartják, de a templom egész évben nyitva áll a zarándokok előtt. A várostörténeti múzeumban gyűjteménye igazi kuriózummal várja a látogatókat. A múzeumban egy velencei hajó roncsai lettek kiállítva, amely a XVI. század során feneklett meg a biogradi partoknál. A kiállított tárgyak közt a legénység használati tárgyai is helyet kaptak.

A rendszeres hajójárattal érdemes átkelni a szemközti Pašman-szigetre. Tkon falutól nem messze magasodik a Ćokovac-domb, tetején a XII. században épült Szent Kozma és Damján-kolostorral. A Benedek-rendi kolostor építését a biogradi püspök rendelte el, miután a velenceiek pusztítása után a rend tagjai ide menekültek. Ebből a kolostorból származik a glagolita [betűs írású horvát] irodalom két legfontosabb emléke: a XIV. századi Pašmani-breviárium és a XVI. századi Tkoni-kódex.

Hajós kirándulással érdemes meglátogatni a közeli Zadar és Vodice városát, valamint a Kornati Nemzeti Parkot. Biogradtól nem messze további két nemzeti park is található: a Krka és a Paklenica Nemzeti Park, de a Vrana-tó és a Telascicas-öböl természetvédelmi területei is remek túrázási lehetőségeket kínálnak.

Biograd kikötő

Biograd kikötő

Biograd na moru fontos adriai kikötőhely, minden év őszén itt kerül megrendezésre a rangos Biograd Boat Show. A hajós bemutatók és vitorlásversenyek igazi fesztiválhangulatot kölcsönöznek a városnak. Az ide érkező turistákat természetesen egész nyáron színvonalas
rendezvények várják.

Tengerfehérvár partjain tiszta vizű, homokos és kavicsos strandok várják a fürdőzőket. Búvárkodásra, strandröplabdázásra és vízisízésre is van lehetőség. A város jól felszerelt teniszcentrumában 20 pálya várja a játékos kedvű vendégeket.

A baráti társaságok jó hangulatáról éjjel-nappal nyitvatartó szórakozóhelyek, éttermek és bárok gondoskodnak.

Biograd na morui szálláslehetőségek

Látogasson el Észak-Dalmácia mediterrán hangulatú városkájába! A szálláshelyek széles kínálatában mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelőt. Apartmanok, panziók, magánszállások, lakókocsik várják az ide érkező vendégeket. Tengerfehérvár vendégszerető városa Önt is tárt karokkal várja.

Felejthetetlen nyaralást kívánunk Biograd na moruban!

Szerző: Somfai Laura