Észak-Dalmácia, az Adria-part varázslatos szíve

Észak-Dalmácia vidéke

Észak-Dalmácia Zadar és Split között terül el, közelsége miatt igen népszerű a magyar turisták körében. Északon kietlen, sziklás tájak csalogatják a sziklamászás szerelmeseit, délebbre pedig a varázslatos nemzeti parkok lélegzetelállító természeti formái, különleges növény- és állatvilága várja a látogatókat. A régió szigetvilága, a pezsgő nagyvárosok és az idilli nyugalmú halászfaluk mind-mind tökéletes helyszínei lehetnek egy felejthetetlen nyaralásnak.

Észak-Dalmácia történelmi és kulturális öröksége

Dalmácia az első ismert lakóiról, a dalmatákról vette a nevét még az ókorban.  A Balkánnak az európai átlaghoz képest igen sokszínű a történelme, néprajzi, vallási, nyelvi és kulturális térképe. Tény azonban az is, hogy a társadalmi és főleg természeti viszonyai következtében sokszor harciasnak mutatkozó és hagyományaikra büszke népek, népcsoportok – egymásra utaltságuk tudatában – a háborús idők elvonultával mindig tudtak békességben élni egymással. A legutóbbi századvég balkáni háborúinak elmúltával ennek biztató jele a földrajzi térség turisztikai felértékelődése, az értékeit a világnak felkínáló Dalmácia és az egész horvát tengermellék idegenforgalmának páratlan fellendülése is. A mindig szívesen látott magyar vendég szinte lépésenként botlik a közép- vagy újkori magyar múlt, illetve a sokszáz éves közös horvát-dalmát és magyar történelem építészeti, szellemi, szakrális vagy más kulturális hagyományaiba, dokumentumaiba, emlékeibe.

Zadar – avagy történelmi nevén Zára – kivételesen gazdag történelmi múlttal rendelkezik.

Dalmácia ősi fővárosának szimbóluma a IX. századi Szent Donát-templom, a románkori építészet pazar műremeke pedig a Szent Anasztázia-katedrális. A Szent Donát-templom és a püspöki palota előtt húzódik az Augustus császár idejéből ránk maradt fórum. A modernkori Zára nyüzsgő főutcája a Kalelarga vagy Széles utca. Hangulatos kávézói, csillogó üzletei a társasági élet központi színterévé emelték.

Észak-Dalmácia másik gyönyörű városa Šibenik. Rijeka és Split után ez Horvátország harmadik legfontosabb kikötővárosa. Földrajzi fekvését tekintve Šibenik igen különleges város: egy védett öbölben fekszik, a várost átszelő Krka folyó pedig itt torkollik az Adriai-tengerbe. A páratlanul szép természeti és épített környezet miatt kedvelt célpontja a turistáknak. Az óváros szívében áll a város legkiemelkedőbb nevezetessége, a 2000 óta UNESCO Világörökségi címmel büszkélkedő Szent Jakab-székesegyház.

A két város közt félúton fekszik Biograd na moru, régi magyar nevén Tengerfehérvár. Viharos történelme során a város nevezetes műemlékeinek nagy részét elveszítette, mediterrán hangulata és csodaszép tengerpartja azonban változatlantul vonzza a kikapcsolódásra vágyó turistákat. Tengerfehérvár történelmének magyar vonatkozású eseménye, hogy 1102-ben itt koronázták Könyves Kálmán magyar uralkodót Horvátország királyává is.

Pag város ez észak-dalmáciai Pag sziget közepén, egy róla elnevezett öbölben fekszik. A szigetet délről híd köti össze a szárazföldi Zadarral (Zárával), északi irányból komppal érkezhetünk a szigetre. A kopár hegyvonulatok és a zöldellő olajfaligetek kontrasztja különleges hangulatot kölcsönöz a csodás öbölben épült városnak. Pag messze földön híres az itt készült csipkéről, és Pagon járva feltétlenül meg kell kóstolni a báránysültet és az ízletes helyi sajtot, a paški sirt.

Kikapcsolódási lehetőségek Észak-Dalmáciában

Észak-Dalmácia strandjai általában kavicsosak, betonozottak, de helyenként hirtelen mélyülő sziklás szakaszokkal is találkozhatunk. A vízisportok közül főleg a vitorlások örülhetnek az izgalmas terep nyújtotta lehetőségeknek, de a búvárkodás szerelmeseinek is remek célpont az Adriai-tengernek ez a vidéke. Gyalog vagy kerékpáron is érdemes bejárni a közeli hegyeket, ahol a bátrabbak sziklamászásra is vállalkozhatnak.

A régióban több tájvédelmi körzet is található, így például a hegymászók paradicsoma, Paklenica Nemzeti Park. A park területén jól kiépített kerékpárutak is futnak, a hegymászókat pedig 360 mászható sziklafal várja. A tenger világát mutatja be a Kornati Nemzeti Park, amely 140 lakatlan sziget és sziklazátony védett világa. Šibenik közvetlen közelében található a Krka Nemzeti Park. Már a Krka-vízesés lenyűgöző látványáért is érdemes felhúzni a túrabakancsot. A páratlanul szép természeti környezetben azonban nem csak túrázásra, de kerékpározásra is van lehetőség. A Biogradtól nem messze fekvő Vrana-tó és a Telašćica-öböl természetvédelmi területei is remek túrázási lehetőségeket kínálnak.

Pag környékén főként aprókavicsos, homokos, lassan mélyülő partokat találunk, amelyek a kisgyermekes családoknak is biztonságos fürdőzést tesznek lehetővé. A Lokunja nevű városrész tengerpartja különleges szolgáltatással várja a turistákat: a sekély vízben gyógyhatású iszapréteg rakódott le, amely bizonyítottan jó hatással van a reumatikus panaszokra és több bőrbetegségre is. Pag az aktív időtöltés kedvelőinek is bőségesen kínál programokat. A szigetet 115 km hosszú hegyi kerékpárút szövi át, de lehetőség van vitorlázásra, sziklamászásra és búvárkodásra is.

Szállások Észak-Dalmáciában

Egy felejthetetlen nyaralásra vágyik? Dalmácia északi vidékében biztosan nem fog csalódni. A régió üdülőhelyein hotelek, apartmanok, panziók és magánszállások várják a turistákat. Bőséges kínálatunkban az olcsóbb szállást kereső és az igazi luxust váró vendégek is megtalálják az igényeiknek megfelelőt. Kisgyermekkel utazó vendégeinket bababarát szállások várják. Fedezze fel Dalmácia festői vidékét!

Élményekben gazdag kikapcsolódást kívánunk!

Szerző: Somfai Laura