Orebić, a hajóskapitányok városa

Orebić a dél-dalmáciai Pelješac-félsziget északi részén, a 961 méter magas Szent Illés-csúcs lábánál fekszik, lakóinak száma 1500 fő. Horvátország egyik leghangulatosabb városkája kopár szikláival, zöldellő olajfaligeteivel, festői tengerpartjával várja az ide érkező turistákat. A környék számtalan lehetőséget kínál a szabadidő aktív eltöltésére, így aki igazi feltöltődésre vágyik, annak Orebić biztosan nem fog csalódást okozni.

Látnivalók Orebićben és annak környékén

Orebić a dalmáciai tengerhajózás bölcsője. Érdemes ellátogatni a Tengerészeti Múzeumba, amely régi korok emlékét őrzi, Zupa kapitány műemlékházában pedig megismerkedhetünk a tengerészek kalandos életével. A település évszázadokon át a hajózásból, halászatból, tengeri kereskedelemből élt. A híres orebići flotta a XVIII-XIX. században már 33 hajóból állt, kapitányai bejárták az egész világot.

Nem csak a pazar panoráma miatt érdemes felkapaszkodni a hegyoldalba, de itt találjuk a XV. században épült Ferences-kolostort is. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik az Adriai-tengerre, és a közeli Korčula- és Mljet-szigetre is.

Egy orebići nyaraláshoz messzire kell utazni, így ha már ott járunk, érdemes körbejárni a vidéket. Dubrovnik és Makarska nevezetességei mindenképpen megérnek egy egynapos kirándulást. A Pelješac-félsziget egyik legérdekesebb látványossága Ston város monumentális erődítményrendszere, amely Európa második leghosszabb védőfala. A szemközti Korčula-szigetre naponta többször indulnak kompjáratok: Korčula óvárosa hangulatos utcácskáival, remek éttermeivel kedvelt célpontja az Orebićből ide látogatóknak. Az innen pár kilométerre fekvő Lumbarda strandja pedig igazi paradicsom a kisgyermekes családoknak.

Kikapcsolódási lehetőségek Orebićben

Orebićben található Dalmácia egyik leghosszabb fürdésre alkalmas tengerpartja, a Pelješki-riviéra. Több kilométer hosszan homokos és apró kavicsos partszakaszok váltogatják egymást, de aki a magányos fürdőzést kedveli, egy bérelt kajakkal átevezhet a közeli lakatlan szigetecskék egyikére. Ha nem a kijelölt strandokon fürdőzünk, érdemes gumipapucsot húzni, ugyanis a tengerfenéken éles sziklák és tengeri sünök lehetnek.

A búvárkodás szerelmesei megfigyelhetik a kristálytiszta tenger gazdag élővilágát, az extrém sportok kedvelői pedig kipróbálhatják a szörfözést, a siklóernyőzést, de akár a sziklamászást is. A város fölé magasodó hegyen jól kiépített túraútvonalak futnak.

A városban hangulatos éttermek, szórakozóhelyek várják a vendégeket. Kulturális programokban sincs hiány: zenés estek, fesztiválok teszik teljessé a nyaralás élményét.

Orebići szálláshelyek

Orebićben apartmanok, motelek, kempingek és panziók várják a turistákat. Ajánlatunkban mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet. Tekintse meg szálláskínálatunkat, amelyben számos bababarát szállás is található. Látogasson el Dél-Dalmácia meseszép városába.

Kellemes üdülést kívánunk Orebićben!

Szerző: Somfai Laura