Hogyan vigyázzunk a kicsire nyaraláskor?

Nem kell azért egész nyáron otthon ücsörögnünk, mert a gyerek még túl pici a nyaraláshoz. Csupán néhány elõvigyázatossági szabályt kell betartanunk, és mindenki számára élvezetes lesz a szabadidõ eltöltése.

Ha nagyobb utazásra vállalkozunk, számolnunk kell azzal, hogy a kisebb gyerekek közül nem mindenki bírja az utazást. Mindenképpen vigyünk magunkkal zacskót és törlõkendõt, ha esetleg hányásra kerülne sor, és érdemes kisebb pihenõket közbeiktatni. Ha vízpartra, strandra készülünk, akkor feltétlenül vigyünk magunkkal megfelelõ faktorszámú naptejet. A kicsit már az induláskor kenjük be a védõkrémmel, és ne felejtsük ki az arcát sem! Egy-két csobbanás után érdemes megismételni a bekenést, mert még a vízálló termékek is leázhatnak a sok pancsolás után. Nem árt, ha egy kalapot adunk a gyerekre, így biztosan nem fog leégni, a lábaira pedig adjunk gumiszandált, így nem sérti meg semmivel a lábát, és nem bántja a forró talaj sem.

Tartsuk be a szabályt, hogy tizenegy és három óra között nem megyünk a tûzõ napra! Ha gyógyfürdõbe megyünk, akkor ne vigyük be a kisbabát a negyven fokos, vagy annál melegebb kénes vízbe. Erdõben, természetvédelmi helyen való kiránduláskor figyeljünk arra, hogy a gyerek ne fogdosson meg mindent, és fõleg ne egyen meg ismeretlen bogyókat, növényeket. Vigyázzunk arra, hogy lehetõség szerint semmi ne csípje meg a kicsit, és gondoskodjunk a kullancsok elleni védekezésrõl is. Ügyeljünk a faágakra, nehogy a gyermek arcába csapódjanak. Nyilvános helyeken, például a játszótéren mindig tartsuk szemmel a lurkót, nehogy elkóboroljon, de a legjobb megoldás, ha körbekerített parkot választunk. A legrosszabbra felkészülve, az is jó ötlet, ha karszalagot kötünk a csuklójára, amelyen szerepel a neve, címe és a telefonszámunk.