Ha igazán egzotikusra vágyunk

Az Afrikától nyugatra elhelyezkedõ Zöld-foki Köztársaság kicsiny szigetcsoportja izgalmas és egyedi nyaralási úti cél lehet. Nem csak viszonylagos érintetlensége, hanem a kedvezõ árak is egyre több turistát vonzzanak a szigetekre.

A szigetek természeti adottságaiban biztosan nem fogunk csalódni, gyönyörû, homokos tengerparton sütkérezhetünk és gyönyörködhetünk a szinte még érintetlen természetben. A Zöld-foki szigetek éghajlata jellemzõen szubtrópusi, vagyis nyáron nagyon meleg van sok csapadékkal, és télen sem kell fagyoskodnunk az átlagosan húsz-huszonöt fokban. A helyiek, akikben jellemzõen afrikai, portugál és latin vér csörgedezik, nagyon vendégszeretõek, változatos és izgalmas gasztronómiával és erõs szeszes italokkal kínálják az ide látogatókat. Biztosan nem unatkozunk, ha ide utazunk, ugyanis lehet könnyûbúvárkodni, szörfözni, vagy épp pecázni a parton. Mielõtt máris pakolnánk a bõröndbe, nem árt tájékozódnunk az egészségügyi viszonyok felõl, ugyanis gyakori betegség a hepatitisz A és B, valamint a hastífusz, ezek ellen mindenképpen szerezzünk védettséget.

Sajnos a szigeten nincs még kiépített csatornahálózat, így csapvizet nem ajánlott fogyasztani. Problémát jelenthet még, hogy az orvosi ellátás alacsony színvonalú, és csak San Tiago szigetén vehetõ igénybe. Itt ráadásul jelen van a malária is, amely ellen van megelõzõ gyógyszer. Ha lehet, vigyünk magunkkal egy kis úti patikát, amelybe csomagoljunk hashajtót, hasfogót és fájdalomcsillapítót. Mindemellett azért ne feledkezzünk meg az erõs napsugárzásról sem, használjunk megfelelõ krémeket és spray-ket. Ha minden felsorolt szempontot figyelembe vettünk és rendelkezünk a szükséges vakcinákkal is, akkor semmiképp ne hagyjuk ki a finom helyi specialitásokat és italokat.